zwarte bessensiroop

Zwarte bessensiroop

  • 2

Ja hoor, ze zijn er weer! In de moestuin hebben we weer volop zwarte bessen. Deze besjes met hun bijzondere geur zie je niet zo vaak, maar ze zijn super smaakvol en er zit ook enorm veel kleur in, ideaal om zelf roze koeken te maken bijvoorbeeld! Dit jaar besloot ik er een zwarte bessensiroop van te maken. Na het succes van de vlierbloesemsiroop die ik eerder dit jaar maakte, had ik wel zin om de voorraad siroop verder aan te vullen. Dat viel een beetje tegen, want van de besjes die ik plukte, kon ik precies 1 flesje siroop maken 🙂 Wel heel lekkere uiteraard…

Je hebt namelijk best veel besjes nodig om de siroop te maken; in tegenstelling tot bijvoorbeeld de vlierbloesemsiroop, waarbij de bloesem de smaak aan het water geeft, komt bij deze siroop de smaak echt uit de besjes. En hoe minder water je eraan toevoegt, hoe geconcentreerder (en lekkerder) de siroop wordt.

Om een mooie siroop te krijgen, pers je het sap uit de gekookte besjes. Ik zag bij andere recepten dat het heel handig is om een sapcentrifuge te hebben, dan kun je direct bessensap maken. Aangezien ik die niet heb, heb ik de puree door een zeef gedrukt, een beetje kliederen hoort er immers bij 😉 Zorg er wel voor dat je oude kleren aan hebt en ook dat je geen houten keukentools gebruikt, want de kleurstof uit de bessen gaat er moeilijk uit.

De hoeveelheid suiker die je toevoegt is een beetje aan jezelf, hoe meer, hoe zoeter en ook hoe langer houdbaar. Als je zoals ik maar een flesje maakt, hoef je daar in elk geval geen rekening mee te houden… Wat bij betreft is niet teveel suiker prima. De siroop smaakt echt naar zwarte bessen, en als je ‘m aanlengt met bruiswater, dan krijg je een drankje dat in de verte op cassis lijkt, maar dan veel smaakvoller!

zwarte bessensiroop

  1. Was eerst de besjes.
  2. Ris ze vervolgens van de takjes en haal slechte besjes eruit. Doe alle besjes in een pan met dikke bodem. Voeg een klein scheutje water toe en breng aan de kook. Laat ongeveer 10 minuten pruttelen en roer regelmatig.
  3. Laat de bessenpuree een beetje afkoelen en schenk en vervolgens door een zeef of kaasdoek. Vang het sap op in een maatbeker of kom, hier maak je de siroop van!
  4. Je krijgt een best stevige puree (sap) van de bessen. Schep dit terug in de pan en voeg ongeveer evenveel water toe. (Ik had ongeveer 300 ml sap uit de 600 gr bessen. Ik voegde er 300 ml water aan toe).
  5. Voeg de suiker toe. Snijd de citroen in schijven en voeg deze ook toe. Breng aan de ook en laat ongeveer 5 minuten koken. Proef eventueel, nu kun je nog extra suiker toevoegen.
  6. Vis de stukjes citroen uit de siroop.
  7. Schenk de hete siroop door een trechter (met eventueel een zeefje of kaasdoek erboven) in de flesjes. Sluit goed af en laat afkoelen. Je kunt de siroop lang bewaren.

Check bij het openen van de siroop altijd even of deze goed ruikt en of er geen schimmels op het oppervlak drijven (het kan altijd gebeuren dat het flesje niet goed schoon was, of toch niet goed afgesloten was)

Enjoy!

Leave a Reply

Your email address will not be published.