zwarte bessenjam

Zwarte bessenjam

  • 2

Ieder jaar zie ik bij mijn ouders de zwarte en rode bessen aan de struiken hangen en ieder jaar neem ik mezelf voor om er jam van te maken. Om een of andere reden kwam het er steeds niet van. Vanwege vakantie, geen tijd, slecht weer (plukken moet wel leuk zijn ;)) of gewoon vergeten. Maar dit jaar is het toch gebeurd, ik heb heerlijke zwarte bessenjam gemaakt!

Bij het maken van jam (of siroop) ben ik altijd een beetje in tweestrijd met mezelf. Ik probeer niet al teveel suiker te eten, maar jam of siroop zonder suiker kan eigenlijk niet. Ik heb het weleens met honing/oerzoet/agave gemaakt, maar dat vond ik toch niet zo lekker. Daarom maakte ik dit jaar mijn vlierbloesemsiroop gewoon ouderwets met suiker (wel een stuk minder dan de een-op-een-verhouding die vaak aangehouden wordt) en ook in de jam verdween een heleboel suiker. En lekker dat ie geworden is 🙂

Voor het volume voegde ik een paar appels toe, deze maken de jam ook iets zachter van smaak. De citroen gaat erbij omdat deze veel pectine bevatten (geloof ik) en omdat het voor wat frisheid zorgt.

Zorg er voordat je begint voor dat je alles klaar hebt: schone potjes, theedoeken, een lepel, keukenrol, pannenlappen, zodat je de jam zo heet mogelijk in de potjes kunt scheppen.

zwarte bessenjam

  1. Spoel de bessen af terwijl ze nog aan de takjes zitten. Als je ze na het rissen wast, nemen de besjes water op en dat zorgt voor minder smaak.
  2. Ris de besjes van de takjes en haal ook minder mooie besjes eruit.
  3. Schil de appels en snijd ze in blokjes.
  4. Doe het fruit samen met de suiker in een pan en roer alles goed door elkaar. Zet de pan dan op het vuur en verwarm langzaam. Snijd de citroen in 6 of 8 grote stukken die je later makkelijk terug kunt vinden en roer ze door de bessen.
  5. Breng aan de kook en laat ongeveer 5-10 minuten koken tot de besjes uit elkaar vallen. Vis de stukjes citroen eruit. Je kunt ervoor kiezen om de staafmixer er even in te zetten, zodat het een meer egale jam wordt.
  6. Haal de pan van het vuur en schep de jam in een potje. Zorg ervoor dat je de randjes van de potten goed schoonmaakt voor je de deksel erop draait. Zet de potjes ondersteboven weg en ga zo door tot de jam op is.
  7. Zet de potjes rechtop en laat helemaal afkoelen. Als het goed is trekken de deksels vacuüm, als ze nog klikken/ploppen als je erop duwt, zijn ze niet goed gesloten.
  8. De zwarte bessenjam kun je tot een jaar buiten de koelkast bewaren.

Geniet ervan!

Leave a Reply

Your email address will not be published.