Wortelmuffins

  • 0

Sinterklaas is weer in het land! Heel veel kinderen die hun schoen zetten doen daar een winterpeen in voor het paard van Sinterklaas. Nu moet Ozosnel om alle kinderen te bezoeken ook wel veel eten, maar zoveel wortels elke nacht is misschien een beetje teveel van het goede. En omdat de Pieten misschien ook wel wat lusten, kun je de winterpenen ook verwerken (of verstoppen) in deze heerlijke wortelmuffins!

Ik vind het altijd heel bijzonder dat als je (bepaalde) groente in zoete baksels verwerkt, dat de smaak van die groente totaal anders wordt. In deze wortelmuffins gaat echt heel veel wortel, maar als je de muffin eet merk je eigenlijk niks van de wortel. Het is gewoon een lekkere kruidige muffin. Zo merk je ook niks van de courgette in deze courgettecake, of van de zwarte bonen in deze brownies. Gezond kan ik deze muffins trouwens niet noemen, dus zie de muffins vooral als lekker tussendoortje en niet als vervanging van je dagelijkse portie groente.

Wil je de muffins lactosevrij maken, kies dan voor plantaardige melk (sojamelk of havermelk bijvoorbeeld). Het recept is voor 12 muffins. De muffins zijn geschikt om in te vriezen. Maak je liever een taart? Dan hebben we ook een recept voor een heerlijke worteltaart. Andere recepten waar je wortels in kwijt kan, zijn deze wortelsoep, deze wortelpannenkoekjes en deze quiche. Zo kom je wel van die wortels af en hoeft Ozosnel ze niet allemaal op te eten 😉

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Doe vormpjes in een muffinbakblik. Tip: gebruik herbruikbare siliconenvormpjes! Heb je die nog niet? Dan is dat misschien een leuk Sinterklaascadeautje.
  2. Rasp de wortels of winterpenen tot je ongeveer 350 gram geraspte wortel hebt. Beetje meer of minder is ook prima.
  3. Mix de eieren met de suiker en melk luchtig. Voeg de olie toe en mix dit tot een glad beslag.
  4. Meng de bloem, bakpoeder en zout door het beslag. Voeg de kaneel en nootmuskaat naar smaak toe (of koekkruiden dat kan ook).
  5. Spatel de wortelrasp door het beslag. Voeg als extra smaak nog in kleine stukjes gesneden stemgember, grofgehakte walnoten en/of pecannoten toe.
  6. Verdeel het beslag over de vormpjes. Bak de muffins 25 tot 30 minuten in de oven. Laat de wortelmuffins afkoelen voor je de vormpjes verwijdert.

Fijne Sinterklaas!

Leave a Reply

Your email address will not be published.