witlofsalade met ansjovis

Witlofsalade met ansjovis

  • 0

Het recept voor deze witlofsalade met ansjovis is een ultiem Kruimels & Kaneel-recept; simpel om te maken, weinig ingrediënten, je kunt er makkelijk je eigen draai aan geven én het is ontzettend lekker. Tenminste… als je van ansjovis houdt. Deze hartige, zoutige visjes zijn de kern van deze salade en maken ‘m in mijn ogen onweerstaanbaar. De frisse witlof en de zoete sinaasappel zorgen voor een goed tegenwicht, dus ik zou zeggen; gewoon een keertje maken!

Ik eet deze salade vaak als lunch op zich, maar je kunt ‘m natuurlijk ook prima als salade bij het avondeten maken. Omdat je er naar smaak ingrediënten aan toe kunt voegen, kun je ‘m eenvoudig zo vullend maken als je zelf wilt. Voeg bijvoorbeeld wat komkommer, radicchio, stukjes walnoot of wat alfalfa toe. Je zou er met wat pasta zelfs een maaltijdsalade van kunnen maken. Als je maar wel bij de kern van witlof, sinaasappel en ansjovis blijft, want daar draait deze salade om!

Met de hoeveelheid ansjovis kun je variëren; ik gebruik meestal 1 potje voor 2 personen, dan is de ansjovis behoorlijk aanwezig, maar niet overheersend. Voor de finishing touch gebruik ik de olie van de vis ook nog als ‘dressing’. Maar ook daar kun je in variëren 😉

witlofsalade met ansjovis

  1. Verwijder het uiteinde en eventueel ook de kern van de witlof. Snijd de rest van de witlof in kleine stukjes en schep deze in een schaal.
  2. Pel de sinaasappel en snijd ‘m in blokjes (ik haal de vliesjes er niet vanaf, maar als je veel tijd hebt, kun je dat wel doen. De salade wordt er nog fruitiger van!)
  3. Haal de ansjovis uit het potje en snijd ze eventueel in stukjes. Grotere stukken zijn ook lekker natuurlijk, maar wel intens 😉  Meng ze door de witlof en sinaasappel. Maak de salade af met wat olie en peper.

Smakelijk!

Leave a Reply

Your email address will not be published.