Volkoren Speltbrood

  • 0

Een gewoon volkorenbrood, maar toch net even anders door de toevoeging van speltmeel en de zaden en pitjes.

volkorenspeltbrood

  1. Doe de sesamzaadjes, lijnzaad en zonnebloempitten in de mengkom. Voeg hier vervolgens de gist, de olie, de honing en 300 ml van het water aan toe. Roer tot de gist zich verdeeld heeft (sommige soorten gist lossen op, maar niet allemaal).
  2. Voeg vervolgens de meel en bloem toe en meng dit tot een deeg. Voeg geleidelijk het zout en nog zo’n 200 ml water toe, tot het een plakkerig deeg vormt. Misschien is het deeg nu al perfect en heb je de rest van het water niet nodig. Anders voeg je, beetje bij beetje, steeds wat water toe, tot het deeg goed aanvoelt.
  3. Neem het deeg uit de kom en kneed het (op een plank, of evt. met een keukenmachine) 5 -10 minuten. Het is niet erg als het deeg plakkerig en vochtig blijft. Als het goed is zul je na een tijdje merken dat het deeg elastischer wordt en steeds minder aan het oppervlak blijft kleven.
  4. Doe een dun laagje olie in de mengkom en leg het deeg erin. Zet het, afgedekt met een theedoek, op een warme plek en laat het rijzen tot het volume verdubbeld is. Dit duurt zo’n 1 – 3 uur.
  5. Duw vervolgens met platte handen het gerezen deeg terug de kom in, zodat de lucht eruit gaat. Haal dan het deeg uit de kom en geef het de gewenste vorm. Als je het in een bakblik wilt bakken, rol het deeg dan op en leg het met de vouw naar beneden in het ingeöliede bakblik. Als je een vloerbrood wilt maken, vorm dan een bol, waarbij je ook de naad aan de onderkant houdt.
  6. Plaats het brood opnieuw op een warme plek, onder een theedoek, om te rusten. Zet na ongeveer 45 minuten de oven aan, zodat deze kan voorverwarmen tot 190 graden. Als de oven warm is, bak je het brood in het midden van de oven ongeveer 60 minuten, tot het mooi bruin is.
  7. Om te controleren of het brood gaar is, haal je het (voorzichtig, warm!) uit de oven en klop je met je knokkels op de onderkant van het brood. Als het ‘hol’ klinkt is het brood gaar.
  8. Laat het brood op een rek afkoelen. Voor de mooiste sneden wacht je met aansnijden tot het brood volledig afgekoeld is.

Leave a Reply

Your email address will not be published.