Volkorenbrood

  • 0

Inmiddels ben ik lang genoeg brood aan het bakken om de meeste meelsoorten wel uitgeprobeerd te hebben. Van witte bloem tot boekweit en van spelt tot griesmeel, het is allemaal wel eens in een brood gestopt. Best lekker, die bijzondere smaken, maar het brood waar ik altijd weer bij uitkom is het onderstaande brood.

Het is ‘gewoon’ volkorenbrood, maar door de sesamzaadjes en het speltmeel is het geen saai brood. En omdat het zelfgemaakt is, is het natuurlijk stukken lekkerder dan het brood uit de supermarkt!

Volkorenbrood nieuw

  1. Doe het speltmeel, het volkorenmeel, de bloem, het sesamzaad en de gist in een grote kom en roer het door elkaar.
  2. Giet er ongeveer 350 ml water bij en vorm het met je handen tot een (plakkerig) deeg. Voeg eventueel wat meer water toe als het deeg te droog blijft.
  3. Schenk de zonnebloemolie op het werkvlak en strooi het zout eroverheen. Leg het deeg erop en kneed in 15-20 minuten tot een soepel deeg. Doe eventueel een beetje zonnebloemolie in de kom en leg het deeg erin terug. Dek af met een theedoek en laat 8-12 uur rijzen.
  4. Druk de lucht uit het deeg en haal vervolgens het deeg uit de kom. Druk het plat en vorm het daarna tot een langwerpige rol. Leg het in een ingevet broodbakblik en laat het brood, afgedekt met een theedoek, nog ongeveer 2 uur rijzen.
  5. Verwarm de oven voor op 190°C. Bak het brood in 50-60 minuten gaar en bruin. Het brood is goed als het ‘hol’ klinkt als je er aan de onderkant op klopt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.