Volkoren Krentenbollen

  • 1

Dit recept voor krentenbollen vond ik in Noorwegen op een doosje rozijnen. Ik heb er een volkorenversie van gemaakt, maar je kunt ook voor witte bolletjes kiezen (gebruik dan 400 gram bloem). Om er een echte Noorse touch aan te geven, voeg je nog een theelepel kardemom toe aan het recept.

krentenbollen

  1. Smelt de boter en doe deze vervolgens samen met de melk in de mengkom. Roer de gist erdoor.
  2. Voeg het meel, bloem en de suiker toe en roer dit tot een deeg.
  3. Neem het deeg uit de kom en leg het op een plank. Kneed het zout er doorheen en voeg vervolgens ook de rozijnen toe. Het duurt even voor het brood alle rozijnen ‘opgenomen’ heeft. Blijf kneden!
  4. Bestrijk een mengkom met een beetje olie en leg het deeg hierin. Dek de kom af met een (vochtige) theedoek en zet het deeg op een warme plek tot het in volume verdubbeld is. Dit duurt 1 tot 3 uur.
  5. Haal het deeg uit de kom en verdeel het in bolletjes die je op de bakplaat legt. Dek deze vervolgens weer af met een theedoek en laat ze op een warme plek rusten.
  6. Zet na 30 minuten de oven op 225 graden. Als de oven warm is kunnen de broodjes er in. Na 15 tot 20 minuten zijn de broodjes gaar.

Leave a Reply

Your email address will not be published.