vlierbloesemsiroop

Vlierbloesemsiroop

  • 0

Iets later dan ‘normaal’ is de vlierbloesemtijd nu echt aangebroken; overal staan de boomstruiken met de witte bloemen in bloei. Langs weilanden, maar ook op veel plaatsen in de stad. Dat maakt het maken van onderstaande likeur extra leuk, je moet eerst op pad om de bloemen te oogsten!

Wij hebben het plukken van de bloemen met een flinke fietstocht gecombineerd; onderweg plukten we steeds een paar bloesems, zodat er genoeg bleef hangen. Dat is wel zo aardig voor de natuur en het is natuurlijk belangrijk dat er ook in het najaar nog genoeg te plukken valt, als de vlierbessen rijp zijn. Bijvoorbeeld om jam te maken 🙂

Omdat we met z’n tweeën zijn gaan plukken, maakten we een flinke hoeveelheid siroop; genoeg om allebei de zomer vooruit te kunnen. Uiteraard kun je ook de hoeveelheden aanpassen naar minder (of meer). De siroop blijft in afgesloten flessen een behoorlijke tijd houdbaar.

Citroenzuur kun je vinden bij de Turkse supermarkt of de natuurdrogist; het is een natuurlijk conserveermiddel en geeft een heel lichtzure smaak – hoewel dit door de suiker niet heel aanwezig is –

De siroop drink ik het liefst met prikwater en soms met wat muntblaadjes of citroenschijfjes erin. Zo smaakt zomer!

vlierbloesemsiroop

  1. Het is handig om de vlierbloesems eerst even over een krant uit te spreiden; zo kun je eventuele ‘slechte’ bloesems beter spotten en je geeft kleine beestjes de tijd om een andere plekje te zoeken. Knip de lange stelen van de bloesems en doe ze samen met het water in een grote bak of emmer.
  2. Snijd de citroenen (liefst bio) in partjes en voeg deze toe. Dek de emmer af met een theedoek en laat het geheel een nachtje staan.
  3. Schep de volgende dag de citroenen en de bloemen grotendeels uit het water. Schenk dan het vocht door de kaasdoek in een pan, zorg dat er genoeg ruimte overblijft voor de suiker. (Doe dit eventueel in delen, als je grote hoeveelheden maakt.)
  4. Verwarm de siroop langzaam op middelhoog vuur – laat het niet koken. Voeg de suiker toe en roer tot het opgelost is en de siroop gaat ‘dampen’ (niet koken!). Roer het citroenzuur erdoor en laat nog 2 minuten staan.
  5. Spoel ondertussen de flessen af met kokend water en zet ze ergens stevig neer. Schenk (met behulp van een trechter) de hete siroop in de flessen en maak de flessen goed dicht. Laat afkoelen en je siroop is klaar!

Enjoy!

6 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.