Vlierbessenjam

  • 0

Vanaf eind augustus tot ongeveer eind september is het de tijd om vlierbessen te plukken. En dat is nu dus! De bessen groeien in Nederland op veel plekken in het wild en als je een goed plekje gevonden hebt, kun je gelijk een voorraadje aanleggen voor de hele winter. 

Onderstaand recept is eigenlijk 2 in 1. Op de foto zie je wat wij thuis gewoon ‘vlierbessen’ noemen. De besjes zijn ingekookt met suiker en een beetje citroensap, maar het is nog steeds vloeibaar. Eigenlijk geen jam dus.

Om jam te maken heb je ongeveer hetzelfde nodig, dus in het recept worden beide versies beschreven. Ze smaken allebei heerlijk, maar de niet-jam versie is niet zo handig op je brood 🙂 Er staan geen hoeveelheden bij het recept, omdat het afhankelijk is van de hoeveelheid besjes die je hebt kunnen vinden en van de ‘vastheid’ die je wilt geven aan de jam.

Een stappenplan om de conservenpotjes klaar voor gebruik te maken vind je onderaan de pagina.

Nog twee dingetjes; 1: het rissen van de besjes gaat het snelst als de trossen mooi zijn. Pluk dus zo kritisch mogelijk. Houd er dan alsnog rekening mee dat het een best wel tijdrovend klusje is. (Het is het echt waard, en het besjes rissen is ook best een beetje zen ;)) 2. Ongekookte vlierbessen zijn licht giftig. Hoe leuk de kleine besjes er ook uitzien, wacht met eten tot ze gekookt zijn.

vlierbessenjam

  1. Voordat je jam gaat maken: zorg ervoor dat je voldoende schone potjes klaar hebt staan (zie hieronder). Gebruik een grote kookpan, zonder witte binnenlaag, die wordt namelijk knalpaars. En dat geldt ook voor eventuele houten lepels e.d. Verder klaarleggen: een vergiet, een theedoek, keukenrol, een juslepel en pannenlappen.
  2. Ris de besjes van de trossen. Probeer alleen de glanzende, donkere besjes te nemen. Je voorkomt niet dat er ‘slechte’ besjes tussenzitten, maar minder is altijd beter. Was de besjes in een vergiet. Als je de besjes in de vergiet in de wasbak zet en deze vol laat lopen, gaan de slechte besjes drijven.
  3. Doe de gewassen besjes met aanhangend water in een grote pan.
  • Voor vloeibare vlierbessen, voeg je wat citroensap toe en wacht je tot de besjes koken. Roer af en toe. Als de bessen bijna koken voeg je behoorlijk wat suiker toe. Dit is een beetje naar eigen inzicht. Richtlijn is ongeveer: 1 kilo bessen, sap van 1 citroen en minstens 250 g suiker. Laat het mengsel nog ongeveer 5-10 minuten doorkoken. Pureer de besjes eventueel met een staafmixer. Schep het mengsel in de potjes, maak de randjes goed schoon met keukenrol en draai de deksel er stevig op. Zet de potjes eventueel ondersteboven weg en wacht tot ze afgekoeld zijn.
  • Voor vlierbessenjam: Voeg samen met de bessen ook het citroensap en de in stukjes gesneden appel toe. De appel is vooral voor de binding, en voor volume. Qua smaak proef je het nauwelijks. Richtlijn is ongeveer de volgende: 1 kilo bessen, sap van 2 citroenen, 2-4 appels en minstens 250 g suiker. Als het mengsel bijna kookt voeg je ook de suiker toe. Laat 5-10 minuten doorkoken en pureer het mengsel dan met de staafmixer. Schep de jam in de potjes, maak de randjes goed schoon met keukenrol en draai de deksel er stevig op. Zet de potjes eventueel ondersteboven weg en wacht tot ze afgekoeld zijn.

 

3 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.