vijgen hazelnoot brood

Vijgen-hazelnotenbrood

 • 0

Het ene brood is het andere niet. Sommige broden zijn heel licht en luchtig, andere zijn juist zwaar en donker. Wat je lekker vindt, is heel persoonlijk. Maar toch durf ik wel te beweren dat iedereen onderstaand brood lekker vindt. Gewoon, omdat het lekker ís 🙂

Het brood is een beetje (best veel) geïnspireerd op het ‘vijgen-en-walnoten-zuurdesembrood met anijs’ uit Hoe bak ik brood van Emmanuel Hadjiandreou. Ik scheef al vaker dat ik zijn boek zo fantastisch vind en dat werd met dit brood ook weer bewezen. Die man weet gewoon hoe je lekker brood maakt 🙂

Ik heb het recept een beetje aangepast, door er een ‘vijgen-en-hazelnoten-gistbrood met anijs’ van te maken. Aangezien ik niet zo goed ben in het maken (en onderhouden) van zuurdesem, ben ik die uitdaging maar niet aangegaan. Misschien zorgt het zuurdesemsmaakje wel voor nog lekkerder brood, dat zal ik nooit weten…

De smaak van anijs in het brood is subtiel, maar wel heel lekker. Een plakje oude kaas erop en je dag kan niet meer stuk!

vijgen-hazelnootbrood

 1. Doe het volkorenmeel, de tarwebloem, het gist, het anijspoeder, het zout en de dadelstroop in een kom. Voeg het water toe en roer tot een plakkerig deeg. Gebruik je handen om er een samenhangende deegbol van te maken. Vet de kom in met wat olie, leg het deeg erin en dek het af met plastic. Laat ca. 15 minuten staan.
 2. Haal het deeg uit de kom en kneed het in 10-20 minuten tot een soepel en elastisch deeg. Leg het weer in de ingevette kom, dek het af en laat het ca. 1 uur rijzen tot het zo’n beetje in volume verdubbeld is.
 3. Rooster ondertussen de hazelnoten en laat ze afkoelen. Hak de hazelnoten en de vijgen in grove stukken.
 4. Haal het deeg uit de kom, druk het tot een rechthoekige lap. Verdeel de hazelnoten en de vijgen erover en vouw ze in het deeg. Kneed een paar keer goed zodat de hazelnoten en de vijgen zich door het deeg verdelen. Vorm het deeg in de gewenste vorm en laat het afgedekt weer ca. 1 uur rijzen, tot het flink gerezen is.
 5. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden. Maak met een scherp mes een paar inkepingen in het deeg en plaats het in de oven. Draai de oven na 15 minuten terug tot 180 graden en bak het brood nog ca. 30 minuten tot het bruin en gaar is. (Je bakt het brood totaal ongeveer 45-55 minuten.)

Smakelijk!

4 comments
 • Trijntje de Vries
  REPLY

  Hallo,ik heb een vraag over het recept van het vijgen /hazelnoot brood.Er staat ,doe het volkorenbrood meel en de tarwe bloem in een kom,maar er staat bij de ingrediënten geen tarwe bloem bij en ook niet hoeveel.Moet dat er wel bij? Het lijkt me een heel lekker brood ,dus wou ik graag weten of het er in moet. Alvast bedankt.Groeten Trijntje.

Leave a Reply

Your email address will not be published.