Tulband met banaan en pindakaas

  • 0

Kerst, maar dan anders. Dat is dit recept voor tulband met banaan en pindakaas. Tulband is voor mij echt Kerst. Elk jaar met Kerst ontbijt ik met de zelfgebakken tulband van mijn moeder. Vroeger moest ik de rozijntjes vakkundig uit de cake verwijderen (ik hou niet van rozijnen), de laatste jaren is het een variant met cranberries en pistachenootjes. Veel beter als je het mij vraagt.

Banaan en pindakaas doet niet zo snel aan Kerst denken. Maar ik had hele rijpe bananen waar ik iets mee moest en dan is zo vlak voor Kerst een tulband met banaan en pindakaas zo bedacht. De combinatie banaan en pindakaas is een klassieker en goddelijk lekker. Alle recepten op Kruimels & Kaneel met deze combinatie zijn dan ook erg populair (denk aan deze smoothie, deze wafels of deze tosti). Een feestelijke cake zoals deze kan dan natuurlijk niet in het banaan-pindakaas-rijtje ontbreken 🙂

Heb je geen tulbandvorm, dan kun je deze cake ook gewoon in een cakeblik maken. De pinda’s mogen ongezouten of gezouten zijn, net wat je zelf lekker vindt!

tulband banaan pindakaas

  1. Verwarm de oven voor op 170 graden. Vet een tulbandvorm goed in.
  2. Mix de boter met de suiker tot een glad mengsel.
  3. Voeg de eieren één voor één toe en mix minstens 5 minuten.
  4. Voeg de geprakte bananen en vanille essence toe en mix dit door het beslag.
  5. Voeg nu de bloem, het bakpoeder en het zout in gedeeltes toe en mix dit kort tot een glad mengsel.
  6. Roer als laatste de pinda’s door het beslag heen.
  7. Giet het beslag in de tulbandvorm en bak de cake in ongeveer 60 minuten bruin en gaar. Je kunt controleren of de cake gaar is door een satéprikker in de cake te steken. Als deze er droog (en zonder deegstukjes) weer uit komt, is de cake gaar. Laat de cake enkele minuten afkoelen en haal de tulband vervolgens uit de vorm. Laat verder afkoelen op een rooster.
  8. Meng voor het glazuur de pindakaas met de melk en poedersuiker goed door elkaar. Giet dit over de tulband heen. Als je de tulband op het rooster laat staan met een bord eronder, ‘verdwijnt’ het overtollige glazuur vanzelf en wordt het geen hele erge kliederboel. Wat op het bord ligt kun je vervolgens nog een keer over de cake gieten.
  9. Garneer met pindastukjes en evt. wat zeezout.

Enjoy!

Leave a Reply

Your email address will not be published.