tian met courgettes

Tian met courgettes

  • 1

De courgetteplanten in de tuin hebben er zin in dit jaar. Hoewel ik maar twee planten heb – 1 met gele courgettes en 1 met groene – kan ik de laatste weken op zo’n 8 courgettes per week rekenen. En dat is best veel. De grote courgettes verdwijnen in de soep en met de kleine courgettes (die de meeste smaak hebben) probeer ik steeds wat nieuws te bedenken. Zoals deze tian met courgettes. Ik wist het ook niet, maar dit gerecht is een tian…

Ik herinnerde me foto’s van een kleurrijk gerecht met allemaal schijfjes courgette. Toen ik daarop ging googelen kreeg ik eerst allemaal gewone ovenschotels met courgettes, maar uiteindelijk vond ik een plaatje wat ik zocht (hulde aan Pinterest ;)) Een ovenschotel met flinterdunne laagjes groenten is blijkbaar een tian. Meestal gaat er courgette in, die wordt afgewisseld met allerlei groenten, soms aardappelen en soms gaan en ook plakjes spek doorheen.

Ik besloot een simpele variant te maken met courgette, aubergine, ui en tomaat, vooral omdat ik verwachtte dat het resultaat eruit zou zijn als een ovenschaal met een chaos aan groenten erin, niet dit mooie plaatje 🙂 wonder boven wonder werd deze ovenschaal met groenten namelijk erg mooi. Als je de groenten vrij vast in de schaal zet, blijven ze mooi rechtop staan tijdens het bakken.

Daarnaast is het belangrijk dat je gelijkmatige, dunne schijfjes maakt. Zo gaart alles in hetzelfde tempo én ziet het er mooi uit. Eigenlijk is deze tian met courgettes erg eenvoudig om te maken, het kost alleen even wat tijd om alle schijfjes te snijden en te schikken. Maar zeg nou zelf, dan heb je ook wat!

tian met courgettes

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden en vet een ovenschaal in met wat olie.
  2. Snijd de courgettes, de aubergines, de tomaten en de ui in dunne schijfjes.
  3. Zet de schijfjes een voor een tegen elkaar in de schaal. Voor het mooiste effect zet je ze steeds in dezelfde volgorde.
  4. Bestrooi met zout en peper en wat Italiaanse kruiden (ik gebruikte bijvoorbeeld verse tijm, oregano en rozemarijn).
  5. Plaats de ovenschaal 50-60 minuten onderin de oven. Houd goed in de gaten dat de groenten niet aanbranden.
  6. Strooi 10 minuten voor het einde de feta over de groenten. Bak tot de feta bruin begint te kleuren.

Lekker met rijst of bulgur en een salade. Smakelijk!

Leave a Reply

Your email address will not be published.