tarte tatin

Tarte Tatin

  • 0

Een Tarte Tatin is gewoon een omgekeerde taart. Het gerecht is per ongeluk bedacht door de zusjes Tatin die bij het maken van een appeltaart de bodem waren vergeten en die er maar bovenop hebben gedaan. En dat bleek best lekker!

Naast appels kun je bijna elke soort fruit, en zelfs groente, gebruiken in een Tarte Tatin. Van peren tot pruimen en van tomaten tot prei.

Deze Tarte Tatin met appel smaakt heerlijk als toetje, met bijvoorbeeld een bolletje ijs of een beetje crème fraîche. Het allerlekkerst is de Tarte Tatin als ie nog warm is, wacht dus niet te lang met opeten!

Tarte tatin

  1. Verwarm de oven voor op 170 graden. Ontdooi de plakjes bladerdeeg.
  2. Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd elke appel in 8 partjes.
  3. Verwarm de helft van de suiker in een steelpan op laag vuur. Je hoeft niet te roeren. Na een tijdje begint de suiker te karamelliseren, de suiker wordt dan bruin en vloeibaar. Voeg dan de tweede helft van de suiker toe, wacht tot ook deze bruin kleurt en roer dan tot het suikermengsel veranderd is in een bruine stroop. Haal de pan dan gelijk van het vuur, anders brandt het aan.
  4. Verdeel de karamel over vier ingevette taartvormpjes. Pas op, de karamel is heet! Druk dan in ieder taartvormpje 4 appelpartjes in de karamel. Wacht hier niet te lang mee, want de karamel koelt snel af en wordt dan hard.  Mocht dit gebeuren, dan is dit niet heel erg: in de oven wordt het weer warm.
  5. Bedek de taartvormpjes met een plakje bladerdeeg. Druk het een beetje aan, alsof je de appels onder een dekentje stopt.
  6. Zet de Tarte Tatin 40-45 minuten in de oven. Draai de taartjes zo snel mogelijk om, dit voorkomt dat de karamel hard wordt en aan de schaaltjes vast gaat plakken.

Dit recept is voor 4 kleine tarte tatins. Je kan natuurlijk ook één grote maken. Voor een normale taartvorm heb je ongeveer 300 gram suiker en 4-5 grote appels nodig.

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.