Peren tarte tatin

  • 1

De appel- en perenoogst is binnen. Zelf heb ik geen tuin met appel- en perenbomen, maar familie en vrienden wel. En die geven graag wat van de appels en peren weg aan mij. Daar ben ik erg blij mee, want dan kan ik weer lekker gaan bakken. Naast appeltaart (een geheim familierecept) heb ik dit jaar ook tarte tatin gemaakt, een omgekeerde taart. Omdat er al een recept voor kleine appel tarte tatin op de website staat, deel ik nu dit recept voor een grote tarte tatin met peer.

Deze tarte tatin met peer is zo makkelijk te maken dat ik deze versie ook met appel heb geprobeerd, en dat smaakt net zo lekker! De boter en suiker geven de peer, of appel, een heerlijke karamelachtige smaak. Je kunt voor het bladerdeeg van die plakjes uit de diepvries gebruiken die je, na het ontdooien, aan elkaar ‘plakt’ tot een grote lap, of je gebruikt (en dat heb ik gedaan) een grote bladerdeegrol uit het koelvak uit de supermarkt.

Dit recept is ook vegan te maken. Gebruik dan margarine (Blue band bijvoorbeeld) in plaats van boter. De meeste bladerdeeg die je in de supermarkt kan kopen is vegan. Let er voor de vegan versie wel op dat je geen roomboter bladerdeeg gebruikt.

Eet de tarte tatin bij een kopje thee, of met wat Griekse yoghurt of een bolletje ijs als nagerecht.

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Schil de peren en snijd in kwarten.
  3. Smelt de boter (of margarine voor een vegan variant) in de magnetron of in een pannetje op het vuur. Roer dit door de bruine basterdsuiker heen en verdeel dit mengsel over de bodem van de bakvorm (bijvoorbeeld een ronde quichevorm, maar een rechthoekige bakvorm kan ook).
  4. Verdeel de kwarten peer met de bolle kant naar beneden over de bakvorm.
  5. Leg het bladerdeeg over de peer (en snij bij waar nodig). Druk de randen goed in de bakvorm, zodat het bladerdeeg strak over de peren ligt.
  6. Bak de tarte tatin 30 minuten in de voorverwarmde oven. Laat de taart na de oven een paar minuten afkoelen in de vorm en draai ‘m dan om op een groot bord of plank. Gezien het een omgekeerde taart is, ligt de tarte tatin dan meteen goed.

Eet de tarte tatin als deze nog warm is of als deze afgekoeld is, net wat je voorkeur heeft. Het is allebei lekker.

Leave a Reply

Your email address will not be published.