Speculaas boterkoek

  • 0

Sinterklaas is weer in het land en dit jaar vieren we dat met boterkoek. En niet zomaar een boterkoek, maar één die smaakt naar speculaas. Heerlijk herfstig 🙂 Het recept is afgeleid van een familierecept voor boterkoek, wat weer uit een heel oud kookboekje komt. De standaard witte basterdsuiker heb ik vervangen door lichtbruine basterdsuiker, waardoor de boterkoek bruiner en voller van smaak is.

Ik bak meestal met plantaardige margarine in plaats van boter, maar dat noem ik eigenlijk altijd boter in de recepten. Voor het bakken en de smaak maakt dit, voor mij, geen verschil. Dit recept moet wel met echte roomboter gemaakt worden, anders mag je het geen boterkoek noemen. Alhoewel ik denk dat dit recept met margarine ook prima zal smaken.

Er zijn echte boterkoekvormen om de koek in te bakken, maar die heb ik zelf niet. Een springvorm of een andere taartvorm van 20-24 cm is ook prima. Invetten is niet nodig, door de hoeveelheid boter in de boterkoek (waar je vooral niet over na moet denken bij het eten hiervan). De speculaaskruiden kun je kant-en-klaar kopen, maar kun je ook zelf maken door veel kaneel te mengen met een beetje kruidnagel, nootmuskaat, gemberpoeder, kardemom en witte peper.

Voor meer Sinterklaasrecepten kijk je hier.

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
  2. Scheid het ei in een eidooier en eiwit.
  3. Kneed met je handen alle overige ingrediënten samen met de eidooier tot een stevig deeg.
  4. Vul een (boterkoek)vorm met het deeg. Invetten is niet nodig. Druk het deeg plat met je handen of met de bolle kant van een lepel.
  5. Bestrijk de bovenkant met (een deel van) het eiwit. Maak met een vork een mooi patroon in het deeg. Ik heb het zelf simpel gehouden met de klassieke ruiten.
  6. Bak de boterkoek in de oven in 30 minuten mooi bruin. Laat de boterkoek helemaal afkoelen voor je ‘m in stukjes snijd.

Alvast fijne Sinterklaasavond!

Leave a Reply

Your email address will not be published.