slagroomtaart

Slagroomtaart

  • 0

Bij slagroomtaart denk ik eigenlijk aan de taarten die we vroeger altijd hadden op verjaardagen. Zo’n taart bestaand uit twee lagen cake, met slagroom ertussen en soms ook een mierzoet laagje jam. Ook de zij- en bovenkanten van de taart waren enthousiast van slagroom voorzien, met op de bovenkant afgewisseld nepkersen en stukjes chocolade. Het was natuurlijk de sport om altijd een stukje met chocolade te bemachtigen. Gelukkig zijn van onderstaande slagroomtaart alle stukken even lekker. 

Eigenlijk lijkt de taart van dit recept compleet niet op de slagroomtaart die ik net beschreef. Maar, omdat ie bestaat uit twee lagen cake, met slagroom ertussen en erop, is het toch ook wel een soort van slagroomtaart. Ach, het maakt ook eigenlijk niet uit hoe je ’t noemen wilt. Laten we zeggen dat onderstaande taart een eigentijdse versie van de slagroomtaart van vroeger is.

Er is wel één heel groot verschil; deze taart is ontzettend veel lekkerder. Deze is helemaal zelfgemaakt namelijk, met alles wat ik lekker vind: koffie, verse slagroom, amandelmeel én Frangelico. Daar kan geen 13-uit-een-dozijn-slagroomtaart van de bakker tegenop natuurlijk 🙂

Als je niet twee bakvormen van dezelfde grootte in huis hebt, kun je ook één grote cake bakken, die je vervolgens doormidden snijdt. De cake moet dan wel wat langer de oven in, omdat t meer beslag is, en dus meer tijd nodig heeft om gaar te worden.

 

Slagroomtaart

  1. Verwarm de oven voor op 170 graden. Bekleed de bakvormen met bakpapier (of vet ze in met boter).
  2. Mix de basterdsuiker met de boter tot een zachte, romige massa. Voeg 1 voor 1 de eieren toe en mix steeds tot ieder ei helemaal opgenomen is. Mix de vanille-essence en de sterke (koude) koffie erdoor. Spatel vervolgens de bloem en het amandelmeel vlug door het beslag. Voeg eventueel ook de Frangelico toe.
  3. Verdeel het beslag gelijkmatig over de bakvormen en bak de cakes in 25-30 minuten gaar en bruin. Laat ze helemaal afkoelen.
  4. Maak ondertussen de room: meng de opgeklopte slagroom met de kwark, het poedersuiker en de kaneel. Zet nog even in de koelkast zodat het wat steviger kan worden.
  5. Leg 1 cake op een bord. Verdeel een gedeelte – ongeveer de helft – van de kaneelroom over de cake en leg de andere cake er voorzichtig bovenop. Verdeel de overgebleven room over de bovenkant (en eventueel een beetje over de zijkanten) van de cakes.

De taart is op de dag dat je ‘m maakt het lekkerst, smakelijk!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.