Sinaasappelcake

  • 0

Oranje boven, oranje boven, leve de koning! Het is weer bijna Koningsdag en dat vieren we met een recept met de appeltjes van oranje, de sinaasappel. Dit lijkt een oranje boven cake, maar eigenlijk is het een oranje beneden cake. De sinaasappel doe je namelijk onder in de bakvorm en het beslag gaat daar bovenop. Na het bakken draai de cake om en daar is je sinaasappelcake!

Een sinaasappel eet je meestal niet met schil en al. In deze cake wel. Gebruik daarom het liefst biologische sinaasappels die je goed wast. Door de sinaasappelplakjes te koken in suikerwater wordt de schil een stuk zachter en prima te eten. In de schil zit veel smaak, waardoor deze cake een goede sinaasappelsmaak heeft.

Naast de sinaasappelcake maak je met dit recept ook een lekkere sinaasappelsiroop. Gooi het vocht waarin je de sinaasappelplakken hebt gekookt dus niet weg, maar bewaar het in een flesje. Doe wat van de siroop in een glas, giet er water bij en je hebt een heerlijk fris drankje.

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een springvorm van 20 cm in of bekleed de vorm met bakpapier.
  2. Snijd de sinaasappels in plakken van ongeveer een halve centimeter dik.
  3. Breng 150 gram suiker met 250 ml water in een steelpannetje aan de kook. Roer tot de suiker is opgelost. Wanneer de suiker is opgelost voeg je de sinaasappelplakken toe en laat je het geheel 15 minuten sudderen. Haal hierna voorzichtig de sinaasappelplakken uit het water en laat ze uitlekken op een rooster. Het overgebleven vocht kun je in een brandschone fles bewaren, dit is een lekkere siroop!
  4. Mix voor het beslag de boter en de overgebleven suiker door elkaar. Voeg één voor één de eieren toe en mix goed. Voeg het vanille-extract (of essence) toe. Voeg de bloem, bakpoeder en zout toe en roer tot een glad beslag.
  5. Verdeel de uitgelekte sinaasappelplakken over de bodem van de springvorm. Het is niet erg als je er twee lagen van maakt. Verdeel het beslag over de sinaasappelplakken. Bak de cake in 40 tot 45 minuten gaar in de voorverwarmde oven.
  6. Laat de cake uit de oven even afkoelen in de vorm en draai de cake daarna om op een rooster. Daar is je omgekeerde sinaasappelcake! Van oranje beneden naar oranje boven 😉

Enjoy!

Leave a Reply

Your email address will not be published.