semifreddo

Semifreddo met nougatine

 • 0

Het maakt me niet uit wat de temperatuur buiten is en dat het af en toe regent, het is zomer! En daarom trakteren we jullie de komende weken op een aantal ijskoude recepten. We beginnen met semifreddo.

Semifreddo eten we thuis vaak met Kerst. De pepernoten liggen al bijna in de winkel, dus we kunnen het ook wel over Kerst hebben toch? Gelukkig kun je dit recept het hele jaar door maken en eten. Ook als toetje van een heerlijke barbecue met vrienden en familie misstaat deze semifreddo niet.

Semifreddo is Italiaans voor half koud. Het is ijs, maar ook weer niet. Het voordeel van semifreddo is dat je geen ijsmachine nodig hebt. En je kunt elke smaak semifreddo maken die je maar wilt. Je favoriete koekje, chocolade, noten, fruit, alles kan erdoor! Ik heb gekozen voor nougatine, want dat is de semifreddo die mijn moeder altijd maakt. Het recept is van Jamie Oliver, maar uit welk boek het precies komt, weet ik niet (ik heb het recept gekopieerd). Aangezien Jamie er nog zeer jong uit ziet op de foto die erbij zit, gok ik één van zijn eerdere kookboeken.

Ik heb de semifreddo in een bak gedaan en eruit geschept zoals je met ijs zou doen. Om er echt iets moois van te maken, kun je de semifreddo in een cakeblik doen. Als het bevroren is, haal je de semifreddo in z’n geheel uit de vorm. Snijd de semifreddo in plakken en garneer met chocolade- of karamelsaus en nog wat extra nougatine. Voor ‘zomaar’ een lekker ijsje op een zomerdag vind ik dat iets te veel van het goede. Maar het is wel een goed idee voor de Kerst 😉

semifreddo

 1. Begin met het maken van de nougatine. Rooster de hazelnoten in een op 225 graden voorverwarmde oven goudbruin (duurt ongeveer 4 minuten, hou in de gaten dat ze niet te bruin worden!).
 2. Nu gaan we de karamel maken. LET OP: de karamel wordt heel heet en je kunt je er makkelijk aan verbranden. Doe dus voorzichtig!
  Doe de suiker en het water in een pan en zet het op een matig tot hoog vuur. Het mengsel gaat pruttelen en er ontstaan bubbels. Langzaam zie je de suiker goudbruin kleuren. Roer voorzichtig in de pan (of schud met de pan) om het hele mengsel egaal goudbruin te krijgen. Voeg de hazelnoten toe en meng met de karamel. Giet het hazelnotenmengsel op een bakplaat met bakpapier. Zorg ervoor dat de hazelnoten in één laag liggen en laat het afkoelen tot een harde plak.
 3. Breek de plak hazelnoten in grove stukken en laat ze door de keukenmachine tot kleine stukjes hakken. Heb je geen keukenmachine, doe dan de stukken hazelnoot in een theedoek of diepvrieszak en sla er met een deegroller op.
 4. Nu gaan we de semifreddo maken. Haal het merg uit het vanillestokje en klop dit samen met de suiker en de eidooiers tot een bleekgeel mengsel.
 5. Klop in een andere kom de slagroom zo dat er zachte pieken ontstaan (niet te stijf!).
 6. Klop in een derde kom de eiwitten met een snuf zout tot het zeer stevig is. Je hebt genoeg geklopt als je de kom op z’n kop kunt houden zonder dat er eiwit uitvalt.
 7. Meng de nougatine met het eidooiermengsel. Spatel de slagroom en het eiwit er door heen. Doe dit voorzichtig, zodat het mengsel luchtig blijft.
 8. Giet het mengsel in een bak of schaal, dek af met vershoudfolie en zet in de vriezer. Na een paar uur is de semifreddo klaar!

Nog even dit: Jamie noemt de nougatine in zijn boek praline. Ik ben er nog niet helemaal uit wat het verschil is tussen de twee. Bij praline moet ik aan chocolade denken, vandaar dat ik het nougatine heb genoemd 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.