Scotch pancakes

  • 0

Een tijdje terug kreeg ik het bakboek ‘ Short & Sweet’ van Dan Lepard; helemaal vol recepten voor cakes, koekjes, taarten en allerlei ander lekkers. Het lastige van dit boek is dat er zoveel recepten instaan, dat ik maar niet kon kiezen wat ik eerst zou maken. Tot mijn oog viel op deze ‘Scotch pancakes’, die gingen het worden!

Als ik tijd heb, maak ik in het weekend graag iets lekkers voor het ontbijt. Overnight oats, muffins, lekkere granola of pannekoeken. In dat rijtje passen deze Scotch pancakes perfect! Om heel eerlijk te zijn weet ik niet waarom deze pannenkoekjes ‘Scotch’ zijn, en niet ‘American’, want dat zijn toch ook van die kleine, dikke pannenkoekjes?

Hoe dan ook, ik bakte een stapel van deze pannenkoeken en we probeerden allerlei toppings, waarbij deze duidelijk als favoriet uit de bus kwam! De pannenkoekjes zelf zijn eigenlijk niet zo bijzonder van smaak; ze zijn heel luchtig en smaken een beetje naar brood. Met een goede topping kun je dus echt het verschil maken!

Als rijsmiddelen gebruikte ik baking soda en wijnsteenzuur; mocht je dat niet op voorraad hebben, dan kun je dit vervangen door 1 theelepel bakpoeder.

Voor welke topping ga jij?

scotch pancakes

  1. Zeef de bloem, de baking soda en het wijnsteenpoeder samen boven een kom.
  2. Voeg de eieren en bijna alle melk toe en meng alles tot een dik beslag. Is het heel dik, voeg dan de resterende melk toe. Je zult zien dat het beslag heel luchtig wordt, roer het niet meer door als het klaar is, dan gaat de lucht eruit.
  3. Verhit een beetje boter in een koekenpan en schep hierin 2 of 3 kleine porties van het beslag. Draai de pancakes pas om als er belletjes aan de bovenkant verschijnen.
  4. Herhaal dit tot het beslag op is en versier de pancakes met toppings naar keuze.

Smakelijk!

Leave a Reply

Your email address will not be published.