Schuimpjes

  • 0

Iedereen uit mijn familie heeft zijn of haar eigen bakspecialiteit. Die van mijn zusje is eiwitschuimpjes – met een mooi woord meringues. Het recept is dan ook van haar en de schuimpjes op de foto’s zijn ook door haar gemaakt. Dankjewel lief zusje!

Schuimpjes maken lijkt niet moeilijk, maar dat is het toch zeker wel. Er zijn maar weinig ingrediënten nodig en het kost niet veel voorbereidingstijd, maar als je het niet helemaal goed doet dan kan het eiwitschuim zeker mislukken. Er mag bijvoorbeeld absoluut geen vet in aanraking komen met het eiwit, omdat er dan kans bestaat dat het eiwit niet stijf wordt. De binnenkant van de kom moet dus vetvrij zijn en er mag geen dooier in het eiwit zitten!

Ik heb een mooie illustratie gemaakt voor de schuimpjes, maar omdat er toch wel heel veel extra dingetjes zijn waar je rekening mee moet houden staat er ook nog een uitgebreide tekst onder.

Een tip wat je met de eidooiers kan doen die over zijn: portugese taartjes maken! Dat is dan weer één van mijn bakspecialiteiten 🙂

schuimpjes

1. Verwarm de oven voor op 110°C.
2. Zorg dat alle spullen vetvrij zijn door ze met een doekje met citroensap af te nemen.
3. Scheid de eiwitten van de dooiers en klop de eiwitten stijf. Doe dit bij voorkeur met de mixer. Het eiwit is klaar voor de volgende stap als er pieken blijven staan als je de mixer eruit haalt.
4. Voeg nu de suiker schepje voor schepje toe. In plaats van witte basterdsuiker kun je ook poedersuiker gebruiken. Je hoeft niet alle suiker te gebruiken, minder is ook prima als je van minder zoet houdt. Mix elke keer na het toevoegen van de suiker. Het schuim is klaar als het aan je mixerhaken blijft hangen en als je de kom op zijn kop kunt houden zonder dat het schuim beweegt.
5. Bekleed nu een bakplaat met bakpapier en spuit of schep hier bolletjes van het schuim op.
6. Zet de meringues minstens 1 uur in de oven totdat je ze van het bakpapier af kunt trekken (de onderkant moet droog zijn). Hoe groter de schuimpjes, hoe langer ze in de oven moeten. Voor het beste resultaat moet je de ovendeur op een klein kiertje zetten waardoor de schuimpjes beter drogen, dit kun je doen door een (warmtebestendige) spatel tussen de deur te zetten.
7. Als de schuimpjes helemaal droog zijn haal je ze uit de oven en trek je ze van het bakpapier af. Laat ze hierna afkoelen op een rekje.

Variatietip: Je kunt stukjes chocolade, amandelen, kokos of oploskoffie in poedervorm na stap 4 toevoegen en dit voorzichtig door het schuimmengsel scheppen voor een andere smaaksensatie. Als je fruit wil toevoegen, voeg dan geen vers fruit toe (dat is te nat), maar vermaal gedroogd fruit.

Voor een mooi kleureffect kun je ook een kleurstof in de binnenkant van de spuitzak ‘smeren’. Bij het spuiten komt er dan een kleurtje mee. Zie hieronder het resultaat:

eiwitschuim gekleurd

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.