Rozemarijn-zeezoutkoekjes

  • 1

Mijn lievelingssmaakcombinatie voor zoete baksels is rozemarijn met zeezout. De rozemarijn-zeezoutcake is dan ook mijn favoriete recept op Kruimels & Kaneel. Een andere favoriet is het recept voor cranberrykoekjes. Dit recept combineert deze twee recepten tot een nieuw fantastisch lekker recept, waarvan ik me afvraag waarom dit niet eerder bedacht heb: rozemarijn-zeezoutkoekjes!

Gezond zullen cake en koekjes nooit worden, maar gezonder kan wel. De hoeveelheid suiker in recepten ben ik de afgelopen jaren namelijk steeds verder aan het afbouwen. Je went vanzelf aan minder suiker. In de rozemarijn-zeezoutcake die ik nu maak gaat echt geen 300 gram suiker zoals in dat recept staat aangegeven, maar 150 gram suiker. Meer dan genoeg en nog steeds lekker. Als basis van dit recept heb ik het recept voor de cranberrykoekjes gebruikt, maar dan wel met een stuk minder suiker. In plaats van lichtbruine basterdsuiker kun je ook, zoals het recept van de cranberrykoekjes, de helft wit en de helft donkerbruine suiker gebruiken. En met gewone kristalsuiker is het vast ook lekker, als dat de enige suiker is die je in huis hebt.

Het lekkerste zijn deze koekjes wanneer je verse rozemarijn gebruikt die je fijn snijdt, maar gedroogde rozemarijn kan ook. Tip: koop een rozemarijnplantje voor in de tuin of in de vensterbank. Naast dat het handig is om altijd verse rozemarijn op voorraad te hebben, staat het ook nog eens gezellig.

  1. Smelt de boter (in een klein pannetje op het vuur of de magnetron) en roer de suiker er doorheen. Voeg vervolgens het ei toe en meng door elkaar.
  2. Meng de bloem met de havermout en het bakpoeder.
  3. Giet het botermengsel bij het bloemmengsel en meng dit goed door elkaar.
  4. Snijd, wanneer je verse rozemarijn gebruikt, de rozemarijn fijn. Voeg dit samen met het zeezout toe aan het deeg en mix / kneed het door.
  5. Leg het deeg op vershoudfolie en rol het deeg in het folie op tot een worst. Leg het deeg minstens een half uur in de koelkast.
  6. Verwarm de oven voor op 200ºC.
  7. Haal het deeg uit de folie en snijd de worst in plakjes van 1 cm dik. Leg ze op ruime afstand van elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat (de koekjes groeien in de oven!).
  8. Bak de koekjes in 10 minuten bruin in de voorverwarmde oven. Laat de koekjes afkoelen op een rooster en smullen maar!

Bewaar de koekjes in een koektrommel. De koekjes zijn ook geschikt om in te vriezen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.