rozemarijn zeezoutcake

Rozemarijn-zeezoutcake

  • 0

Mijn nieuwe verslaving is rozemarijn met zeezout. Dat klinkt misschien niet eens als een heel erg gekke combinatie (denk aan aardappeltjes uit de oven), maar het is niet zo gangbaar als het gecombineerd wordt met zoet. Deze cake smaakt anders dan je gewend bent, maar als je ‘m eenmaal geproefd hebt, wil je meer!

De rozemarijn-zeezout-zoet combinatie heb ik voor het eerst geproefd op een foodmarkt in Rotterdam in de vorm van een rozemarijn-zeezout stroopwafel. Zo lekker! Nadat de gekochte stroopwafels op waren, had ik er nog geen genoeg van. Aangezien ik het een iets te grote uitdaging vond om zelf stroopwafels te maken, is het een cake geworden. Gelukkig is net zo lekker en verslavend als de stroopwafels. Bij het schrijven van dit stukje loopt het water alweer in mijn mond. Ik denk dat ik ‘m straks nog een keer ga maken…

Ik heb voor dit recept een (vierkant) browniebakblik gebruikt, maar een gewone cakevorm kan natuurlijk ook. Daarnaast heb ik verse rozemarijn gebruikt. Gedroogde rozemarijn kun je ook proberen, maar ik zou gewoon voor een rozemarijnplantje gaan. Die kun je vaker gebruiken (want dat ga je doen als je dit geproefd hebt) en het staat ook nog leuk in de keuken!

rozemarijn zeezoutcake

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een bakblik met bakpapier.
  2. Smelt de boter. Voeg de suiker toe en laat afkoelen. Voeg één voor één de eieren toe en mix goed door. Voeg het vanille-extract (of essence) toe.
  3. Meng de bloem met het bakpoeder, een snuf (gewoon) zout en de fijngehakte rozemarijn. Voeg dit toe aan het botermengsel en meng tot een glad beslag.
  4. Giet het beslag in de vorm. Strooi het zeezout over de bovenkant en zet de cake ongeveer 35 minuten in de oven, tot deze mooi bruin en gaar is. Laat de cake afkoelen op een rooster en snijd in stukjes.

Bewaar de cake in een koektrommel. Zelfs na een week is de cake dan nog lekker (mogelijk zelfs langer, maar dat is mij niet gelukt).

5 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.