rogge met groenten

Rogge met groenten en salie

  • 0

Een gerecht met rogge, dat zie je niet vaak. Ik snap nu ook waarom…je moet het eerst 3 uur laten weken en vervolgens moet het nog een uur koken. Het vereist nogal wat voorbereiding en dat is niet mijn sterkste punt tijdens het koken. Ik ben meer van hop-hop, snel-snel. Maar, als je er tijd voor hebt, is dit recept zeker de moeite waard. 

Eigenlijk was het een foutje dat ik rogge gekocht had. In Londen at ik eens een heerlijke salade met ‘pearl barley’, wat ik zonder nadenken heb vertaald als ‘rogge’. Toen ik in de natuurwinkel rogge zag liggen, nam ik het -weer zonder nadenken- mee. Pas thuis las ik de kookaanwijzingen en zag ik dat het nogal wat tijd zou kosten om het te maken.

Inmiddels ben ik erachter dat ‘pearl barley’ eigenlijk parelgort is, wat je gewoon in de supermarkt kunt vinden en ook nog eens in 20 minuten op tafel staat. Maar ja, die rogge stond ook nog steeds in het keukenkastje, dus daar moest ook iets mee gebeuren. Onderstaand gerecht lijkt op geen enkele manier op de salade die ik ooit in Londen at, maar is minstens zo lekker.

Wat ook heel handig is; je kunt de gekookte rogge-korrels invriezen. Heb je zin in een gerecht met rogge, dan hoef je ze alleen even te ontdooien – dat is een stuk sneller dan de hele bereidingsmethode. Of je neemt gewoon parelgort, dat kan natuurlijk ook 😉

Rogge met groenten en salie

  1. Kook de rogge volgens de aanwijzingen op de verpakking (of gebruik gekookte rogge uit je diepvries).
  2. Snipper de ui en bak deze een beetje aan. Snijd de paprika in grove stukken en bak deze met de ui mee. Snijd de aubergine en courgette in blokjes en bak ze even mee.
  3. Wrijf de gedroogde salie tussen je handen fijn en voeg dit samen met de citroenrasp toe aan de groenten. Voeg eventueel wat water toe en bak tot de groenten zacht zijn.
  4. Roer de rogge erdoor en warm het geheel op. Breng op smaak met lekkere olijfolie, zout en peper.

Ook koud erg lekker als lunch!

 

 

3 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.