rabarberlikeur

Rabarberlikeur

  • 0

Met onderstaande rabarberlikeur sluiten we de week der likeuren af. Eigenlijk weten we zelf ook nog niet of ie wel lekker wordt, want de weckpot staat nog in de kast te trekken. Maar aangezien er nu nog rabarber in de winkels ligt, kun je nu nog zelf aan de slag. Voor het uiteindelijke resultaat durven we wel in te staan 😉

Voor deze likeur moet je wel even geduld hebben, want het eindresultaat laat bijna 6 maanden op zich wachten. Maar ach…goede dingen hebben tijd nodig.

We gebruikten voor deze likeur rabarber uit eigen tuin. Eigenlijk kun je die nu niet meer oogsten; want na de langste dag van het jaar hoor je de rabarber met rust te laten. Dat heeft er enerzijds mee te maken dat er meer oxaalzuur in de stengels komt en anderzijds wordt de plant niet compleet uitgeput, zodat ie ook volgend jaar weer vrolijk gaat groeien.

Deze regel is met enige speling te gebruiken, dus wat ons betreft kun je nu nog rustig rabarber gebruiken voor dit recept. Kies voor mooie rode stengels, dat zorgt (waarschijnlijk) voor een mooi roze likeur.

Onderstaand recept hebben we overgenomen uit Zelfingemaakt een heel leuk kookboek, waar ook onze recepten voor de vlierbloesemsiroop en de vlierbloesemlikeur op gebaseerd zijn.

rabarberlikeur

  1. Was de rabarber en snijd de stengels in kleine blokjes. Doe ze in de weckpot (over verdeel over 2 weckpotten) en voeg de suiker toe. Meng door elkaar en schenk vervolgens de wodka erbij. Roer goed door elkaar.
  2. Sluit de weckpot af en laat op een donkere plek 3-4 weken trekken. Schud de pot iedere dag, zodat de suiker zich niet op de bodem verzamelt.
  3. Schenk de likeur door een kaasdoek in een kom. Schep de rabarberstukjes in een kom en pureer ze. Schep de puree op de kaasdoek en laat wat vocht uit de puree in de likeur druppelen, tot de likeur mooi roze is. De overgebleven pulp heb je niet meer nodig.
  4. Giet de roze likeur in een schone fles, sluit deze goed af en zet nog 3 tot 6 maanden weg, zodat de smaak zich kan ontwikkelen.

Geniet ervan! We houden je op de hoogte over onze likeur!

4 comments
  • danielle
    REPLY

    Het is reuze jammer de overgebleven rabarberrestjes weg te gooien! gebruik ze voor de vulling van een hartverwarmende kruimelvlaai. Ze zijn door en door “veralcoholt” heerlijk als het in de oven is geweest!

      • Paul Heeregrave
        REPLY

        Als je de benodigde rabarber in de vriezer bewaart, kun je rabarberlikeur maken wanneer je wil. Het gaat dan ook nog sneller omdat de rabarber al helemaal zacht is. Als je de rabarber na ontdooien door de staafmixer doet gaat het nog sneller en komt de uiteindelijke smaak ten goede.

        • Kruimels & Kaneel
          REPLY

          Dank voor de tips! Een goed idee om de rabarber in de diepvries te bewaren. Dat is natuurlijk ook handig om andere rabarberrecepten het hele jaar door te kunnen maken.
          Nu zitten we nog een paar maanden zonder… 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published.