rabarberkoekjes

Rabarberkoekjes

  • 0

Het is weer rabarbertijd! Wie had ooit gedacht dat ik daar zo blij van kon worden? Ik niet hoor… een aantal jaar geleden moest ik er nog niks van hebben, van die zure groene stengels. Maar inmiddels ben ik verkocht. We hebben zelfs besloten tot een heuse rabarberweek op Kruimels & Kaneel. We beginnen met deze rabarberkoekjes!

De koekjes zijn een beetje experimenteel ontstaan, vorige week was ik jarig en daarvoor heb ik meerdere rabarbertaarten gebakken. Ze waren allemaal erg lekker, maar ze waren steeds op voor ik er een foto van kon nemen 😉 In het kader van de rabarberweek wilde ik toch graag iets met dat recept doen, vandaar dat ik onderstaande koekjes heb gemaakt met hetzelfde deeg dat ik voor de taartbodem gebruikte. Het recept voor de taart bewaar ik voor later…

Het is een heel eenvoudig deeg, waar ik emmermeel voor gebruikt heb. Dit is een ‘oud graan’ met een licht nootachtige smaak. Je vindt het bij de natuurwinkel of de molen, maar je kunt het ook prima vervangen door speltmeel of tarwemeel.

Ik heb 5 behoorlijke koeken van het deeg gemaakt, maar je kunt natuurlijk ook meer kleine koekjes maken; pas dan wel de baktijd een beetje aan.

Geniet ervan nu het kan, want de rabarbertijd loopt maar tot eind juni!

rabarberkoekjes

 

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Was de rabarber en verwijder eventueel het buitenste, vezelige laagje (als je het uiteinde van de rabarber snijd, komt dit laatje vanzelf los, je kunt het er dan zo aftrekken).
  3. Snijd de rabarber in kleine blokjes en doe deze met het sinaasappelsap, de kaneel, de gember en het vanille-extract in een kom. Roer goed door en laat intrekken terwijl je het deeg maakt.
  4. Smelt de boter (in de voorverwarmende oven)
  5. Meng de suiker met het water en meng hier de gesmolten boter door.
  6. Doe de meelsoorten in een andere kom en schenk hier het botermengsel bij. Meng met je handen tot een deeg. Het is vrij zacht.
  7. Voeg de rabarberstukjes toe. Houd het aanhangende sap even apart. Meng goed en voeg wat van het sap toe als het deeg te droog wordt.
  8. Vorm met je handen 5 platte koeken van het deeg en leg deze op de bakplaat.
  9. Bak de koeken in ca. 5 minuten bruin en gaar. Laat ze rustig afkoelen op een rek, de koekjes worden vanzelf knapperig.
2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.