Rabarber-vlierbloesem-siroop & compote

  • 0

Een twee-in-een recept met twee echte seizoensingrediënten: rabarber en vlierbloesem. Zeker met dit warme weer is rabarber-vlierbloesem-siroop, met (prik)water en veel ijsklontjes, heerlijk om te drinken. Het zurige van de rabarber gaat goed samen met het zachte van de vlierbloesem. Het smaakt echt zomers en de kleur is prachtig! Als bonus krijg je bij de siroop een rabarber-vlierbloesem-compote, die lekker is als toetje bij bijvoorbeeld yoghurt of roomijs.

Dit recept kun je op twee manieren maken. Of je hebt al zelf vlierbloesemsiroop gemaakt volgens dit recept en dan gebruik je daar een liter van. Of je moet nog vlierbloesemsiroop maken. In dit laatste geval kun je 1 liter van het ‘vlierbloesemwater’ gebruiken (dus voor je suiker hebt toegevoegd). Het voordeel hiervan is, is dat de compote die je maakt zonder suiker is. De suiker voeg je dan namelijk toe nadat je de rabarberstukjes uit de siroop hebt gefilterd (zie daarvoor weer het recept voor de vlierbloesemsiroop). Oh, en de overgebleven rabarberstukjes? Dat is je compote!

  1. Snijd de rabarber in stukjes en doe dit samen met de vlierbloesemsiroop in een pan. Zet op het vuur en breng aan de kook. Laat het 20 minuten zacht pruttelen.
  2. Schenk het vocht door een fijne zeef, kaasdoek of evt. koffiefilter en vang de siroop op. Hetgeen je eruit filtert is de compote.
  3. Spoel een fles en een potje af met kokend water. Giet met behulp van een trechter de siroop in de fles. Schep de compote in het potje. Laat afkoelen en je siroop en compote zijn klaar!

Wanneer je ‘vlierbloesemwater’ gebruikt in plaats van siroop, dan giet je de siroop na stap 2 in een pan. Verwarm de siroop langzaam op middelhoog vuur (niet koken!) en voeg ongeveer 500 gram suiker toe. Roer totdat de suiker opgelost is. Ga dan verder met stap 3.

Bewaar de siroop en de compote in de koelkast.

1 comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.