quiche met spruitjes

Quiche met spruitjes

  • 0

Het is winter! Het heeft even geduurd, maar deze week zijn de temperaturen eindelijk eens onder 0 gedaald en op het moment dat ik dit schrijf, sneeuwt het zelfs buiten. Dat betekent dat het tijd is voor winterse kost, zoals quiche met spruitjes.

Hoewel de hoge temperaturen ons er de afgelopen weken niet van weerhouden hebben om lekkere stamppotjes en stoofgerechten te eten, smaakt winterse kost gewoon het allerbest als het buiten ook koud is. Dus nu is het moment om al je favoriete winterse gerechten te maken! Erwtensoep, stoofpeertjes of deze winterse quiche natuurlijk! Want met quiche kun je alle kanten op (zoals we je al vaak hebben laten zien). Ook de winterse. Deze quiche met spruitjes en champignons is mijn favoriet van het moment.

Eenvoudig, met lekker veel groente en heel erg lekker!

Voor de quiche maakte ik het deeg zelf, maar als je minder tijd hebt, kun je ook prima bladerdeeg gebruiken. Ik gebruikte een bakvorm van 28cm, genoeg voor 4 personen als gehele maaltijd (evt met een salade erbij), maar ook koud smaakt de quiche prima, handig al lunch dus!

quiche met spruitjes

  1. Maak een deeg van 150 gram bloem en/of meel, 60 gram boter, 1 ei en wat koud water zoals hier beschreven. Verpak het deeg in vershoudfolie en leg zo lang in de koelkast.
  2. Maak de spruitjes schoon en halveer grote exemplaren. Doe ze in een wok (met deksel) en schenk er een laagje water bij. Stoom de spruitjes ongeveer 5 minuten, tot ze niet meer rauw zijn, maar nog wel een goede bite hebben. Laat al het water verdampen en schep de spruitjes op een bord.
  3. Snijd de champignons in kwarten en doe ze in de wok (zonder olie of boter), op deze manier krijgen ze de meeste smaak.
  4. Snipper ondertussen de ui en voeg deze – met een klein beetje boter – toe aan de gebakken champi’s. Fruit de ui even mee en voeg dan ook de spruitjes toe. Breng op smaak met peper, zout en naar smaak wat nootmuskaat.
  5. Verwarm de oven op 200 graden en vet een ovenschaal in.
  6. Haal het deeg uit de koelkast en rol het uit tot een lap die in de ovenschaal past. Prik met een vork wat gaatjes in het deeg en verdeel het spruitenmengsel over de bodem.
  7. Kluts de eieren in een kom en voeg evt. wat slagroom of crème fraîche toe. Schenk over de spruitjes.
  8. Verdeel de plakken brie erover en zet in de oven. Strooi na ongeveer 25 minuten de walnoten erover. Let goed op, want deze worden snel bruin/zwart (zoals ook bij mij gebeurde…).
  9. Bak nog 10 minuten en haal de quiche uit de oven.

Smakelijk!

Leave a Reply

Your email address will not be published.