Queijadas

  • 1

Queijadas? Wat is dat nou weer? Dat zijn Portugese taartjes! De Portugezen weten hoe ze kleine taartjes moeten maken, die je lekker kan opsmikkelen bij de koffie. De Pastel de nata is misschien wel de bekendste, maar deze queijadas mogen er ook zijn. En ze zijn een stuk makkelijker zelf te maken dan de Pastéis de nata.

Van queijadas zijn verschillende soorten. Ik kom net terug van Madeira en daar heb je een variant gemaakt met verse kaas en deeg die nogal zwaar op de maag ligt. Wel erg lekker! Omdat ik het wat lichter wilde, heb ik queijadas gemaakt met melk in plaats van verse kaas. Deze queijadas hebben ook geen deegbodem, dus het is enkel de lekkere zachte vulling. Als je citroenrasp en wat kaneel toevoegt aan het beslag, dan smaakt het bijna zoals een Pastel de nata zonder deeg. Mjam!

Jaren geleden, toen er nog geen Pastéis de nata in Nederland bestonden, hebben we op Kruimels & Kaneel al het recept voor Pastéis de nata gedeeld (Portugese taartjes genaamd). Ik maak ze nog steeds, want ze zijn echt heel lekker, maar een Pastel de nata is het niet. Ik durf nu ook alvast te zeggen dat dit recept van queijadas niet is zoals je ze in Portugal kan kopen. Maar lekker is het wel. En daar gaat het om 🙂

Het recept is voor 24 queijadas. Dat lijkt veel, maar ze zijn zo op. Als je er 12 wilt maken, doe je alles gedeeld door twee (met 2 eieren).

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet twee muffinbakblikken in (of gebruik vormpjes).
  2. Verwarm de boter en de melk in een pannetje op het vuur of in de magnetron. Het is warm genoeg als de boter is gesmolten in de melk.
  3. Klop ondertussen de eieren met de suiker luchtig. Meng de bloem en het vanille-extract erdoor (en evt. kaneel en citroenrasp).
  4. Voeg voorzichtig de warme melk toe en roer tot je een dun, glad beslag hebt.
  5. Giet de muffinbakjes voor 3/4 vol met het beslag en zet ongeveer 30 minuten in de oven. De queijadas zijn klaar als de zijkantjes en bovenkant goudbruin beginnen te kleuren. Als je de twee muffinbakblikken tegelijk in de oven zet, kan de tijd wat afwijken wanneer ze gaar zijn. Hou het goed in de gaten!
  6. Laat de queijadas afkoelen in de vorm en wip ze als ze afgekoeld zijn met een lepel uit het muffinbakblik. Bestrooi ze eventueel met wat kaneelsuiker (suiker gemengd met kaneel) en smikkel ze lekker op!

Desfrute de sua refeição!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.