pompoen plaatkoek

Pompoenplaatkoek

  • 0

Hoewel we vaak al na het hoofdgerecht barstensvol zitten bij het kerstdiner, mag een toetje toch niet ontbreken. Deze pompoenplaatkoek is zeker een aanrader, hoewel je er tijdens het hoofdgerecht wel al rekening mee moet houden, zodat je wat ruimte overhoudt. Anders kun je er niet meer genoeg van genieten 😉

Deze pompoenplaatkoek valt onder mijn nieuwe categorie van favoriete baksels, namelijk de ‘plaatkoek’. Dat is een harde koek onderkant met een zachte vulling erop als bovenkant, mjam! In de zomer maakte ik de citroenplaatkoek, een echt succes. Nu is het tijd voor een meer winterse plaatkoek, namelijk met pompoen.
Het kost wat tijd, maar het is absoluut niet moeilijk te maken. Het zou nog sneller gaan als er in Nederland ook pompoenpuree in blik te koop was (dat gebruiken ze altijd in Amerikaanse recepten). Maar goed, zelf pompoenpuree maken van verse pompoen is natuurlijk veel beter en ambachtelijker 🙂

Om deze plaatkoek nog lekkerder en feestelijker te maken, kun je een scheut sinaasappellikeur, bijvoorbeeld je zelfgemaakte grand marnier, door de vulling roeren.

Smakelijk!

pompoenplaatkoek

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een bakvorm met bakpapier.
  2. Meng voor de bodem de bloem met de suiker en de boter. Voeg de kaneel, gember, nootmuskaat en stroop toe en meng het geheel goed door. Verdeel het deeg over de bakvorm en druk het met de bolle kant van een lepel aan. Zet 10 minuten in de oven.
  3. Kook ondertussen de pompoenblokjes in ongeveer 20 minuten zacht. Giet het water af en pureer de pompoen tot een gladde massa.
  4. Klop de eieren met de suiker los. Voeg de pompoenpuree, de kruiden, de gecondenseerde melk en het vanille-extract toe. Roer goed door elkaar heen.
  5. Giet de vulling over de bodem en zet het geheel ongeveer 50-60 minuten in de oven. De plaatkoek kan uit de oven als de bovenkant goudbruin is geworden en de vulling stevig is. Zet de plaatkoek, als deze is afgekoeld, nog minstens 1 uur in de koelkast.

Lekker bij de thee, bij je zelfgemaakte grand marnier of als toetje met lekker veel slagroom!

Leave a Reply

Your email address will not be published.