plaattaart met olijven en paprika

Plaattaart met olijven en paprika

  • 0

In Noorwegen at ik plaattaart met paprika en olijven die echt ontzettend lekker was. Sindsdien heb ik al vaak geprobeerd het recept na te maken, wat best lastig bleek. Maar de versie hieronder komt behoorlijk dichtbij. 

We kregen de plaattaart op de boerderij waar we vrijwilligerswerk deden via Wwoof. Omdat ik de ingrediënten aan de boerin gevraagd had, weet ik vrij zeker dat de taart ongeveer zo zou moeten smaken. Toch klopt het voor mijn gevoel niet helemaal. Maar, alles was fijn en tof op deze boerderij, dus misschien is de smaak van de taart wel een beetje aan de gehele ervaring gekoppeld en daardoor niet meer na te maken.

Hoe dan ook, onderstaande plaattaart is ook erg lekker. De combinatie van gebakken ui, groene olijven en ei is echt onverslaanbaar (probeer maar eens in een omelet). De bodem is zelfgemaakt en door er kruiden in te verwerken krijg je een speciale smaak. Maar, als je haast hebt kun je ook bladerdeeg gebruiken – wat natuurlijk niet zo lekker is.

Met een salade erbij kun je van deze taart prima met z’n vieren eten.

Plaattaart met olijven en paprika

  1. Maak eerst het deeg: doe de bloem in een kom. Snijd de boter in blokjes en doe deze met het ei bij de bloem. Meng alles snel tot een grof deeg. Voeg zoveel water toe als nodig is om een soepel deeg te krijgen en kneed ook de sesamzaadjes en de kruiden erdoorheen. Voeg eventueel een beetje zout toe. Maak een bol van het deeg en wikkel deze in vershoudfolie. (Een boterhamzakje kan ook.)
  2. Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de ui in ringen en bak deze ongeveer 10 minuten in een koekenpan met flink wat boter of olie, tot de uienringen zacht en lichtbruin zijn. Snijd de paprika in blokjes en voeg deze samen met de olijven toe aan de ui. Laat eventjes bakken.
  3. Haal na ongeveer 30 minuten het deeg uit de koelkast. Vet een ovenschaal in en bekleed deze met het deeg. Prik met een vork gaatjes in het deeg. Verdeel het ui-olijfmengsel over het deeg. Klop de eieren los, voeg eventueel een beetje melk toe en breng het op smaak met zout en peper. Schenk het eimengsel over de groenten in de ovenschaal.
  4. Bak de plaattaart in ongeveer 45 minuten gaar en bruin.
1 comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.