parelgort met bietjes

Parelgort met bietjes en amandelen

  • 0

Hoewel de zon op dit moment verwoede pogingen doet om de tekst op mijn beeldscherm onleesbaar te maken, is het toch echt alweer oktober. En oktober betekent herfst en herfst betekent lekker koken! Voor mij is de herfst in ieder geval het beste kookseizoen. De pompoenen, pastinaken en lekkere bieten zijn er weer en het is fijn om binnen lekker rond te scharrelen terwijl het buiten regent en waait (naja, soms dan ;))

Onderstaande parelgortsalade valt voor mij echt in de categorie ‘comfort food’. Misschien denk je bij comfort food eerder aan soep, ovenschotels of stamppot. Dat vind ik ook allemaal heel fijn om te eten, maar als je het mij vraagt gaat er niks boven een kom met een granen-groenten-notenmengsel. Ik houd ervan als je verschillende smaken en texturen op één bord hebt, zoals bijvoorbeeld ook bij de rogge met groenten en salie.

Voordeel van onderstaand gerecht is dat het een stuk sneller op tafel staat. Voor dit gerecht heb ik namelijk vluggort gebruikt, die je vindt bij de pakjes met rijst (maar soms ook in het dessertschap). Qua smaak maakt het niet zo heel veel uit, omdat er toch nog zo veel andere ingrediënten doorheen gaan.

De salade is koud ook lekker, laat dan eerst de gort afkoelen voor je de andere ingrediënten toevoegt, dat is beter voor de houdbaarheid van de hüttenkäse.

ps: in onderstaande ingrediëntenlijst ontbreekt de wortel, maar die mag wel in de salade. Neem 2 flinke wortels en volg verder de aanwijzingen in het recept.

Parelgort met bietjes en amandelen

  1. Kook de (parel)gort volgens de aanwijzingen op de verpakking. Laat eventueel afkoelen.
  2. Snijd de muntblaadjes fijn en hak de amandelen in grove stukken.
  3. Snijd de peterselie fijn. Rasp de bietjes en de wortel (of snijd ze in kleine blokjes) en voeg de muntblaadjes, de amandelen, de peterselie en de biet toe aan de parelgort. Doe de hüttenkäse, het citroensap en de walnootolie erbij en meng alles goed door elkaar. Breng eventueel op smaak met wat zwarte peper.

Leave a Reply

Your email address will not be published.