oeufs en cocotte

Oeufs en cocotte

  • 1

Oeufs en cocotte is de mooie Franse naam voor eieren uit een potje. Dit recept is een wat luxere variant van een zachtgekookt eitje, ideaal dus voor een brunch of een uitgebreid weekendontbijt.

Het recept van de oeufs en cocotte is oorspronkelijk van Rachel Khoo (uit haar kookboek ‘The Little Paris Kitchen’ of in het Nederlands ‘Chez Rachel’). In haar televisieprogramma laat ze zien hoe deze eierpotjes gemaakt worden. Het fragment is terug te vinden op YouTube en ik zou het zeker kijken! Rachel heeft daarnaast nog veel meer kookfilmpjes, waar je je zo een hele middag zoet mee kan houden :).

Mijn recept wijkt een klein beetje af van dat van Rachel. Zij gebruikt dille en visseneitjes in haar recept. Ik doe dat niet en hou het simpel door enkel bieslook toe te voegen. Variëren is dus wel goed mogelijk. Probeer het ook eens met geraspte kaas en hamblokjes, dat is ook erg lekker!

Eet de oeufs en cocotte door er stukjes geroosterd brood, reepjes komkommer en/of stukjes wortel in te dopen.

oeufs en cocotte

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Meng de crème fraîche met de nootmuskaat, peper en zout*
  3. Doe in elk potje een eetlepel crème fraîche, voeg het ei toe, en doe er dan nog een eetlepel crème fraîche bij. Verdeel de bieslook over de potjes.
  4. Zet de potjes in een ovenschaal en giet er zoveel lauwwarm water bij dat de potjes tot de helft ongeveer in het water staan.
  5. Zet 15 minuten in de oven. Vind je het dan nog te zacht gekookt, zet het dan nog wat langer  in de oven. (Haal de ovenschaal voorzichtig uit de oven, het water kan eruit klotsen en is warm!)

Eet smakelijk!

*Doordat je de nootmuskaat, peper en zout door de crème fraîche mengt, smaakt de crème fraîche (naar mijn idee) beter, maar het wordt ook vloeibaarder. Het ei zakt hierdoor weg in de crème fraîche. Wil je liever duidelijk een ei in het potje zien? Doe het dan zoals Rachel: sla stap 2 van mijn recept over. Doe een eetlepel crème fraîche in het potje, bestrooi met nootmuskaat, peper en zout en roer niet! De crème fraîche blijft dan stevig. Voeg het ei toe en dan nog een beetje crème fraîche. Verdeel de bieslook erover en ga verder met stap 4. Ik kan geen garantie geven over het eindresultaat, maar wat er bij Rachel uit de oven komt ziet er mooi uit 😉

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.