nootmuskaatkoekjes

Nootmuskaatkoekjes

  • 0

Ik drink graag koffie en het liefst met iets lekkers erbij. De Zweden hebben dit helemaal goed begrepen en hebben hier zelfs een woord voor: fika. Fika is een pauze, waarin koffie wordt gedronken én iets lekkers wordt gegeten. Dat gaan wij ook doen!

Eigenlijk is fika een beetje vergelijkbaar met een high tea, maar dan met koffie in plaats van thee. En het kan overal en mag de hele dag (en het liefst een paar keer per dag)!

Aangezien ik al blij wordt van het idee van fika, ben ik helemaal blij dat ik het volgende boekje heb: Fika, The Art of the Swedish Coffee Break. Hierin wordt vanalles over fika uitgelegd en er staan een heleboel Zweedse recepten in (van kaneelbroodjes tot taart en koekjes, alles is lekker!). En als bonus staan op elke bladzijde de leuke tekeningetjes van Johanna Kindvall.

Het recept voor de nootmuskaatkoekjes komt uit het boekje. Ze doen me een beetje denken aan Sinterklaas, maar omdat dit koekjes zijn en geen pepernoten, mag je er gewoon het hele jaar van genieten. Dit recept is voor ongeveer 40 koekjes, genoeg dus voor een gezellige fika met wat vrienden, familie en/of collega’s!

nootmuskaatkoekjes

  1. Meng de suiker met de kaneel, nootmuskaat en gember. Voeg de boter toe en mix tot een glad mengsel. Voeg dan de bloem toe en kneed het deeg met je handen tot een stevig samenhangend deeg. Vorm van het deeg een bal, verpak dit in vershoudfolie en leg minstens een half uur in de koelkast.
  2. Verwarm de oven voor op 175 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  3. Verdeel het deeg in vier gelijke delen en rol elk stuk uit tot een langwerpige lap van ongeveer 35 cm lang en 0,5 cm dik. Leg het deeg op het bakpapier (er konden bij mij twee deeglappen tegelijk op de bakplaat). Druk met de achterkant van een vork een lijntjespatroon in het deeg.
  4. Bak de koeken 15 tot 17 minuten in de oven, tot de randen goudbruin zijn. Laat het uit de oven even afkoelen op de plaat en snijd dan elk stuk in 10 koekjes. Voordat je de andere twee deeglappen in de oven doet, moet de bakplaat helemaal afgekoeld zijn.

De koekjes kun je invriezen (handig voor als je in je eentje fika houdt) en zijn volgens het boekje zelfs lekker als ze bevroren zijn.

Fijne fika!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.