mungbonenburgers

Mungbonenburgers

  • 0

Wat voor burgers? Mungbonen. Dat zijn van die kleine groene peulvruchtjes. Maar het hadden net zo goed kikkererwten of kidneybonen kunnen zijn. Dat is gelijk ook het leuke van dit recept; je kunt de burgers maken met iedere soort peulvrucht (of groente) die je in huis hebt.

Een collega zei eens tegen me; met havermout en een ei kun je overal burgers van maken. Ik twijfelde daar toen een beetje aan, maar ondertussen ben ik erachter dat ze daar helemaal gelijk in had. Ik heb de laatste tijd burgers gemaakt van kikkererwten, bietjes, kidneybonen, paprika met geitenkaas en dus deze mungbonen.

Zoals je in het recept kunt zien, lijkt het recept best wel op het recept voor hummus. Als je wat extra mungbonen kookt, kun je van een gedeelte hummus maken en de rest gebruiken voor burgers. Je hebt alle ingrediënten dan toch bij de hand 😉

Het is niet perse nodig om tahin toe te voegen, maar het geeft wel extra smaak en het zorgt er ook voor dat de burgers smeuiig zijn en blijven.

Mungbonenburgers

  1. Kook de mungbonen in ruim water in ongeveer 20 minuten zacht. (Dit kun je ook een dag eerder al doen.) Laat ze afkoelen.
  2. Doe alle ingrediënten in een grote kom en meng het met je handen door elkaar. Kneed een beetje, zodat de mungbonen niet meer allemaal heel zijn. Zet het mengsel ongeveer 30 minuten in de koelkast.
  3. Verwarm een beetje olie of boter in een koekenpan. Zorg dat de pan goed heet is. Vorm kleine burgertjes van het mengsel en leg ze in de pan. Laat ze even bakken voor je ze omdraait. Bak de burgers in 5 tot 10 gaar en bruin.

Lekker met een salade of als vulling van wraps.

10 comments
  • Henk
    REPLY

    Dit klinkt superlekker! Heb jullie als eerste hit op google gevonden toen ik opzocht wat ik met mijn mungbonen kon maken 🙂 Ben heel benieuwd!

  • Kees
    REPLY

    Mungbonen zijn echt heerlijk! Jammer dat deze bonen zo ondergewaardeerd worden! Maar om er nou humus van te maken? Dat gaat mij zelfs wat te ver. En misschien wel handig om de mungbonen eerst te laten wellen aangezien je ze gedroogd koopt. Maar verder, heerlijk recept!

  • Vincey
    REPLY

    Als je de maximale nutrienten er uit wil halen kun je ze ook eerst kiemen. En voor de Whole Food Plant Based geïnteresseerden, je kan het ei vervangen voor een lijnzaadei. Lijnzaadmeel koop je zo kant en klaar bij de grotere Jumbo supermarkten, en met wat warm water maak jee een papje wat gewoon een supergoede plantaardige eivervanger is!

  • Anna
    REPLY

    Heerlijk! Dit gaan wij vaker eten :-). Van dit recept heb ik geleerd dat mungbonen niet hoeven te worden geweekt voor consumptie. Voorts heb ik de hoeveelheid havermout verdubbeld. Het ‘deeg’ leek zo nat dat ik het extra toevoegde alvorens het mengsel in de koelkast te plaatsen. De burgertjes waren heerlijk en bleven goed van vorm in de pan. Wij hebben ze als vegetarische hamburger op een bolletje geconsumeerd.

Leave a Reply

Your email address will not be published.