Wat voor burgers? Mungbonen. Dat zijn van die kleine groene peulvruchtjes. Maar het hadden net zo goed kikkererwten of kidneybonen kunnen zijn. Dat is gelijk ook het leuke van dit recept; je kunt de burgers maken met iedere soort peulvrucht (of groente) die je in huis hebt.
Een collega zei eens tegen me; met havermout en een ei kun je overal burgers van maken. Ik twijfelde daar toen een beetje aan, maar ondertussen ben ik erachter dat ze daar helemaal gelijk in had. Ik heb de laatste tijd burgers gemaakt van kikkererwten, bietjes, kidneybonen, paprika met geitenkaas en dus deze mungbonen.
Zoals je in het recept kunt zien, lijkt het recept best wel op het recept voor hummus. Als je wat extra mungbonen kookt, kun je van een gedeelte hummus maken en de rest gebruiken voor burgers. Je hebt alle ingrediënten dan toch bij de hand 😉
Het is niet perse nodig om tahin toe te voegen, maar het geeft wel extra smaak en het zorgt er ook voor dat de burgers smeuiig zijn en blijven.
- Kook de mungbonen in ruim water in ongeveer 20 minuten zacht. (Dit kun je ook een dag eerder al doen.) Laat ze afkoelen.
- Doe alle ingrediënten in een grote kom en meng het met je handen door elkaar. Kneed een beetje, zodat de mungbonen niet meer allemaal heel zijn. Zet het mengsel ongeveer 30 minuten in de koelkast.
- Verwarm een beetje olie of boter in een koekenpan. Zorg dat de pan goed heet is. Vorm kleine burgertjes van het mengsel en leg ze in de pan. Laat ze even bakken voor je ze omdraait. Bak de burgers in 5 tot 10 gaar en bruin.
Lekker met een salade of als vulling van wraps.
zonderzooi
Wat een leuk recept, ga het snel een keer proberen!