mueslicake

Mueslicake

  • 0

Is het een cake of is het een brood? Een cake met banaan is ineens een bananenbrood, maar voor mijn gevoel is een brood iets waar gist/desem in gaat en wat je flink moet kneden. Daarom noem ik onderstaand recept toch een mueslicake, ook al lijkt het eigenlijk meer op brood. Verwarrend 🙂 Hoe dan ook, deze mueslicake is heerlijk als voedzaam ontbijt of tussendoortje.

Voor mij is het vooral een ideaal ontbijt, omdat ik het ontbijt het moeilijkste eetgedeelte van de dag vind, zeker als ik vroeg op moet staan voor werk. Ik heb ’s ochtends niet echt tijd over om te ontbijten en meestal ook nog geen trek, dus voor mij is het ideaal als ik wat mee kan nemen voor onderweg of voor als ik op werk ben. Ik eet het liefst niet teveel brood, yoghurt is zo koud en havermout is niet handig om mee te nemen (wat een dilemma’s!) daarom is deze cake ideaal. Beetje zoet, vol energie en niet onbelangrijk; heel erg lekker!

Hoewel de ingrediëntenlijst misschien een beetje afschrikt, is deze cake heel eenvoudig te maken. Er komt geen mixer aan te pas; je smelt de olie, maakt de lijnzaadeieren en mengt daarna alles door elkaar. Eitje!

Ook kun je gewoon de ingrediënten gebruiken waar je zin in hebt. Geen ahornsiroop? Gebruik dan honing! Ik gebruikte mijn zelfgemaakte muesli, maar je kunt ook kant-en-klare gebruiken of snel even wat havermout met rozijnen mengen. Kan allemaal!

Omdat ik geen eieren in huis had besloot ik te experimenteren met zogenaamde lijnzaadeieren*. Deze worden (samen met chia-eieren) vaak gebruikt als veganistisch alternatief voor eieren. Je maakt 1 ei door 2 eetlepels gebroken lijnzaad te mengen met 3 eetlepels heet water en dit even te laten staan. Je krijgt dan een soort jelly die je later door het beslag mengt.

Je kunt natuurlijk ook gewoon eieren gebruiken. 3 eieren is in dat geval genoeg.

Deze mueslicake is heerlijk met wat kaas of pindakaas. Beter kun je de dag niet beginnen! 😉

mueslicake

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een cakeblik met bakpapier.
  2. Maak de lijnzaadeieren door 8 lepels gebroken lijnzaad met 12 lepels heet water te mengen. Laat even staan.
  3. Smelt de kokosolie met de ahornsiroop in een steelpan. Voeg ook het vanillearoma toe en meng goed door. Je hoeft het alleen te smelten, niet nog verder te verwarmen.
  4. Prak de bananen in een grote kom. Voeg het kokosmengsel en de lijnzaadeieren toe en meng door elkaar.
  5. Voeg de andere ingrediënten toe. Gebruik zoveel kaneel, gember en andere kruiden als je lekker lijkt. Meng alles goed door elkaar tot een samenhangend deeg.
  6. Verdeel het over de cakevorm, strijk de bovenkant een beetje glad en zet ongeveer 50 minuten in de oven.

Laat afkoelen en geniet ervan!

Misschien niet de mooiste cake die je ooit gebakken hebt, maar wel een heel erg lekkere! 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published.