mueslibolletjes

Mueslibolletjes

  • 1

Het paasweekend staat weer voor de deur. En of je nu wel of niet in de paashaas gelooft, bij de meesten staat er in het paasweekend wel een uitgebreide brunch of lunch op de planning. Geloof me, daarbij mogen deze mueslibolletjes niet ontbreken.

Ik heb al eerdere pogingen gedaan om mueslibolletjes te maken. Meestal loopt dat uit op een teleurstelling. Niet omdat de broodjes niet lekker worden, maar omdat ik altijd hoop dat ze net zo gaan smaken als de mueslibroodjes van Bakker Arend. Mocht je in Nijmegen wonen, dan weet je vast waar ik het over heb. Dit zijn namelijk -hand op mijn hart- de lekkerste broodjes van de wereld. Met heel veel rozijnen en hazelnoten.

Maar, genoeg over de mueslibolletjes van Bakker Arend, deze post draait om de mueslibolletjes die je hieronder op de foto ziet. Bolletjes die ook heel erg lekker zijn, ik was er best een beetje trots op, ook al is het niet zo netjes om dat hier te vertellen 😉

Met deze bolletjes kan je paasontbijt eigenlijk al niet meer stuk. Maar misschien kunnen je tafelgenoten het wel waarderen als je er net iets meer werk van maakt. Bijvoorbeeld met een gekookt eitje en een kop koffie. Het is ten slotte niet iedere dag Pasen…

Kleine toevoeging; bij de ingrediënten zijn we het water vergeten, maar ik ga ervan uit dat iedereen dat wel in huis heeft 😉

Mueslibolletjes

**De broodjes moeten twee keer rijzen en daarna nog in de oven, begin er dus op tijd mee!**

  1. Meng het volkorenmeel met het speltmeel, het lijnzaad en de kardemom in een grote kom. Verkruimel de gist en meng het door het bloemmengsel. Voeg het zout, de dadelstroop en ongeveer 300 ml water toe en meng alles tot een samenhangende bol. Dek de kom af en laat het deeg ongeveer 15 minuten met rust.
  2. Haal het deeg uit de kom en kneed het in ongeveer 10 minuten tot een soepel en elastisch deeg. Vorm het deeg tot een bol en leg het terug in de kom. Dek af met vershoudfolie en laat het op kamertemperatuur rijzen tot het in volume verdubbeld is. Dat duurt 1 tot 1,5 uur.
  3. Rooster in de tussentijd de hazelnoten in een droge koekenpan tot ze lekker beginnen te ruiken en bruin worden. Laat ze afkoelen, verwijder eventueel de bruine vliesjes en hak ze grof.
  4. Haal de deegbol uit de kom en druk de lucht eruit. Bestrooi het werkvlak eventueel met een beetje bloem en druk dan het deeg uit tot een rechthoekige lap. Verdeel de hazelnoten en de rozijnen over het deeg, rol het deeg op en kneed een paar minuten tot de rozijnen en hazelnoten mooi in het deeg verdeeld zijn.
  5. Verdeel het deeg in 8-10 stukken en vorm van ieder deegstuk een bolletje. Rol deze door de havervlokken voor een ‘versierd’ mueslibolletje. Leg de mueslibollen op een met bakpapier beklede bakplaat. Dek ze af met vershoudfolie en laat ze ongeveer een uur rijzen, tot ze opnieuw in volume verdubbeld zijn.
  6. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden. Bak de mueslibolletjes in 20-25 minuten gaar en bruin.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.