millionaires shortbread

Millionaire’s Shortbread

  • 0

Meestal probeer ik mijn baksels een soort van ‘gezonde wending’ te geven. Ik vind het leuk om te experimenteren met andere meelsoorten, andere suikersoorten en allerlei ‘andere ingrediënten’. Maar soms is het gewoon het lekkerst om iets op de ouderwetse boter-suiker-bloem manier te maken. Zoals onderstaande onweerstaanbare Millionaire’s Shortbread.

Want hoe je het ook wendt of keert; deze taart zal nooit in de categorie ‘gezond’ vallen. Hoewel… je wordt er wel gelukkig van als je ‘m eet; dus ergens is ‘ie toch heel goed voor je 😉

Ik weet niet precies waar het origineel voor deze taart vandaan komt, maar ik ken ‘m vooral uit de UK en Ierland, waar je in ieder taartwinkeltje uit verschillende soorten shortbread kunt kiezen. Er bestaan een heleboel combinaties van vulling en bovenkant, maar karamel en chocola is de meest gangbare.

Voor dit recept maakte ik een ‘snelle karamel’, maar als je meer tijd hebt kun je ook deze karamel maken met een blikje gecondenseerde melk. Deze laatste wordt iets vaster van structuur en iets minder zoet. Ze zorgen er allebei voor dat je een fijn smeuiig laagje tussen de knapperige bodem en de knapperige chocola krijgt.

Mmmm 🙂

millionaires shortbread

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed de bakvorm met bakpapier. Snijd de boter in blokjes en doe deze met de rietsuiker, de bloem en het amandelmeel in een kom. Kneed met je handen tot een samenhangend deeg en verdeel dit over de bodem van de bakvorm. Bak de bodem 20-25 minuten tot deze lichtbruin is. Haal uit de oven en laat helemaal afkoelen.
  2. Maak ondertussen de karamel. Verwarm de slagroom met de rietsuiker en de roomboter langzaam in een steelpan met dikke bodem. Roer af en toe en breng het mengsel aan de kook. Laat 10 tot 20 minuten rustig koken tot het een lichtbruine, stroperige massa is. Blijf voortdurend roeren zodat het niet aanbrandt. Haal de pan van het vuur en laat een beetje afkoelen.
  3. Schenk (een gedeelte) van de karamel over de afgekoelde bodem en verdeel het gelijkmatig. De karamel is erg zoet, dus wees niet te royaal. Zet in de koelkast om een beetje op te stijven.
  4. Smelt intussen de pure chocolade au-bain marie. Haal de bodem met karamel uit de koelkast en verdeel hier de chocolade over. Smelt ondertussen ook de witte chocolade au-bain marie en schep deze in een spuitzakje (of een boterhamzakje waar je een klein puntje afknipt). Spuit de witte chocolade in spiraalvorm over de pure chocolade en trek dan met een sateprikker of de achterkant van een lepel lijnen van het midden naar de buitenkant van de taart; zo ontstaat de ster op de bovenkant. Een ander patroontje kan natuurlijk ook!
  5. Zet de taart terug in de koelkast tot de chocolade helemaal hard geworden is. Gebruik een scherp mes om de taart in (kleine, supermachtige) puntjes te snijden.

Enjoy!

Leave a Reply

Your email address will not be published.