Locro de papa

  • 0

Locro de papa? Wat is dat nou weer? Simpel gezegd: Ecuadoraanse aardappelsoep. Een paar maanden terug ben ik in Ecuador geweest en aangezien mijn maag altijd vrij traag is met het verwerken van een jetlag, heb ik daar als avondeten vaak soep gegeten. De soep die in Ecuador overal op het menu staat is ‘Locro de papa’. Nu moet je niet denken dat dit een licht soepje is… door de aardappel en kaas is het een goed vullende soep!

De basis van de soep maakt ‘m eigenlijk niet zo bijzonder. Aardappelsoep kennen we hier in Nederland immers ook en de kaas die erin zit heeft niet zoveel smaak. Het gaat om de dingen die je erna nog doorheen doet wat het exotisch maakt: avocado en popcorn. Ja, je leest het goed: popcorn! Dat eten ze in Zuid-Amerika bij elke soep en er worden handen vol door de soep gemengd. Ik zou zeggen: probeer het gewoon uit! Vind je het niet lekker in de soep, dan kun je het ook gewoon zo los eten.

In Ecuador is deze soep oranje gekleurd door anatto (zo lees ik op internet). Aangezien dat hier in Nederland niet standaard in het keukenkastje staat, heb ik het niet gebruikt. De soep is dan ook wat ‘normaler’ van kleur. In Ecuador hebben ze een verse, witte kaas die niet echt smaak heeft. Ik heb mozzarella gebruikt in de soep, maar je kunt ook ricotta, cottage cheese of hüttenkäse gebruiken. Verder heb ik de koriander eruit gelaten, want dat vind ik echt niet lekker. Ik spreek geen Spaans, maar ‘sin culantro’ (zonder koriander) heb ik me vrij snel eigen gemaakt 😉

locro de papa

1. Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Verhit olie in een pan en fruit hierin de ui en knoflook. Voeg komijn, paprikapoeder en nootmuskaat toe. Roer door de ui.
2. Schil de aardappelen en snijd in blokjes. Voeg toe aan de pan. Laat het een paar minuten bakken en roer regelmatig.
3. Voeg water toe (tot de aardappels net onder staan) en breng aan de kook. Laat het geheel ongeveer 20 minuten koken. Als de aardappels zacht zijn kun je ze met een stamper stampen tot een soep. Het hoeft niet helemaal fijn gestampt te worden, er mogen stukken aardappel in de soep blijven.
4. Voeg de melk toe en roer door. Zet de pan weer op het vuur. Voeg de kaas toe en laat deze in de soep smelten. Als je de soep nog te dik vindt, voeg je meer melk of water toe. Breng op smaak met peper en zout.
5. Schep de soep in kommen. Snijd de avocado in blokjes en voeg dit toe aan de soep. Garneer met bosui en verkruimelde kaas. Serveer met popcorn.

Buen provecho!

Leave a Reply

Your email address will not be published.