Limoentaart

  • 2

Vijf jaar geleden, toen reizen nog de gewoonste zaak van de wereld was, heb ik in de Florida Keys de beroemde Key Lime Pie gegeten. Een taart die smaakt als een cheesecake met een heerlijk fris zuurtje van de limoen. Wel erg zwaar en de Amerikaanse porties liegen er niet om… De taart zag er indrukwekkend uit met drie lagen: een krokante bodem, dan een limoenlaag en daar bovenop opgeklopt eiwitschuim. Het leek me erg ingewikkeld om na te maken, dus ben er nooit aan begonnen. Tot nu. En het is eigenlijk best wel simpel, vooral als je het opgeklopte eiwit achterwege laat. Deze limoentaart is net zo fris als ik me de Key Lime Pie kan herinneren, en ook net zo zwaar. Gelukkig kun je van je zelfgemaakte taart de portiegrootte zelf bepalen!

Dat dit recept heel simpel is, blijkt ook wel uit de hoeveelheid ingrediënten: dit zijn er slechts vijf. De bodem is gemaakt digestive koekjes, maar je kunt ook andere koekjes gebruiken zoals bastogne of andere volkoren biscuitjes. De gecondenseerde melk komt uit blikjes van 397 gram (het gewicht van de meeste blikjes gecondenseerde melk in de supermarkt, ongeacht het merk). Het is eigenlijk alleen maar ingrediënten mengen en per laag in de oven doen. Kan niet mislukken!

Deze limoentaart is een lekker dessert na een lichte zomerse maaltijd. Ook is ie heel geschikt als taart op een verjaardagsfeestje (het mag weer!).

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet een springvorm van 20 cm in.
  2. Maal de koekjes fijn met een keukenmachine of wanneer je deze niet hebt, doe je de koekjes (hoeft niet allemaal tegelijk) in een zak en sla je er op met een pan of deegroller tot de koekjes fijn zijn. Het is niet erg als er nog wat grove stukjes tussen zitten.
  3. Smelt de boter. Meng met de koekstukjes. Verdeel over de bodem van de springvorm en druk aan met de bolle kant van een lepel tot het een mooie laag is. Zet 7 minuten in de voorverwarmde oven.
  4. Meng ondertussen de gecondenseerde melk met de zure room en de rasp en sap van de limoenen. Giet dit mengsel over de voorgebakken bodemlaag en zet de taart nog eens 10 minuten in de oven.
  5. Laat de limoentaart afkoelen en zet daarna nog zo’n 3 uur in de koelkast. Serveer de limoentaart koud, in niet al te grote stukjes 😉

Enjoy!

Leave a Reply

Your email address will not be published.