Thuis noemden we een kruidkoek altijd ‘peperkoek’ en pas toen ik in Groningen ging studeren kwam ik erachter dat de rest van Nederland het over ‘ontbijtkoek’ of ‘kruidkoek’ heeft. Er is ook weinig peperigs aan deze koek, dus ergens is het dat ook wel logisch. Hoe je het ook noemt, deze zelfgemaakte variant is erg lekker!
Het idee om zelf peperkoek, excuus, kruidkoek (tja, gaat vanzelf :)) te maken zat al een tijdje in mijn hoofd, maar bij gebrek aan een goed recept was het er nog niet van gekomen. De recepten op internet zijn in te delen in ‘suikervrij’ (en dat hoeft van mij niet perse) of een soort van cake met stroop voor het kleurtje. Ik wou graag iets ertussenin.
Omdat kruidkoek vroeger op basis van roggemeel werd gemaakt, heb ik dat ook gebruikt. Roggemeel geeft de typische, wat ‘drogere’ smaak, maar je kunt het ook door volkorenmeel vervangen als je het niet bij de hand hebt. (De meeste natuurwinkels hebben het wel; zelf haal ik het bij een molen.)
Het resultaat is heel anders dan de gekochte variant, maar dat is ook niet verwonderlijk als je ziet dat die voor het grootste gedeelte uit suiker en andere suikerachtige substanties bestaat. Onderstaand recept geeft een wat vastere kruidkoek, die goed vult; perfect als tussendoortje dus!
- Verwarm de oven voor op 170 graden en vet een cakevorm in met een beetje boter (of bekleed ‘m met bakpapier).
- Meng in een grote kom het roggemeel met het volkorenmeel, het bakpoeder en de kruiden.
- Meng in een ander kom de melk met het ei, de appelstroop en de basterdsuiker. Je kunt hiervoor het best even een mixer pakken, omdat de stroop lastig mengt.
- Schenk het melkmengsel bij het meel en roer met een lepel tot een dik beslag. Roer de rozijnen en de pecannoten erdoor en schep het beslag in de cakevorm.
- Bak de kruidkoek in ongeveer 45 minuten gaar en bruin.
Rosie
Hmm dit lijkt me echt heel erg lekker! fijn simpel recept, love it! Ik ga ‘m opslaan 🙂
Liefs Rosie