Koude koffie (cold brew)

  • 0

Nu de zomer er weer aan komt is er op warme dagen niets beter dan een heerlijk verkoelend kopje koffie. Nu denk je misschien: koude koffie? Getver! Dat is zeker waar van een warm kopje koffie dat te lang is blijven staan. Maar als je koffie zet met koud water en dit lang laat trekken, dan krijgt de koffie een zachtere en zoetere smaak. Suiker toevoegen aan je ijskoffie is dus niet meer nodig!

De methode voor het maken van deze koude koffie heet ‘cold brew’. In de koffiewereld is dit al langer een fenomeen en ook in Nederland zie je het steeds vaker. Ik was er tot kort geleden nog niet heel erg mee bekend, ik kende het alleen van horen en zeggen. Toen ik er achter kwam hoe simpel dit zelf te maken is, ben ik meteen aan de slag gegaan. Mijn eerste ‘cold brew’ smaakte superlekker en ik kan oprecht zeggen dat cold brew koffie mijn nieuwe verslaving is. Het kost wel wat tijd om te maken (het moet een dagje op het aanrecht of in de koelkast staan), maar daarna hoef je een paar dagen geen koffie meer te zetten. De koffie staat al klaar in de koelkast!

Ik gebruik een verhouding koffie en water van 1:8 (125 gram koffie en 1 liter water). Je kunt ook sterkere koffie maken door bijvoorbeeld een verhouding van 1:5 (200 gram koffie en 1 liter water) te gebruiken. De koffie kun je bij het drinken aanlengen met water tot de gewenste sterkte.

Mocht je een cafetière hebben, dan kun je die gebruiken voor het maken van je cold brew koffie. Ik heb die niet, dus ik heb gewoon een weckpot gebruikt. Gaat ook prima!

cold brew koffie

Leave a Reply

Your email address will not be published.