Koffietaart

  • 1

Vorige week was ik jarig en één van de taarten die ik heb gebakken was deze koffietaart. Ik was blij verrast door het resultaat. De taart ziet er zwaar uit, maar dat is hij helemaal niet doordat het cakebeslag heel luchtig is. De koffiesmaak is subtiel, maar wel aanwezig. Echt een aanrader!

Voor mijn verjaardag bak ik altijd een heleboel taarten. Het is niet altijd ideaal om in de zomer jarig te zijn, want doordat de oven constant aan staat wordt het nog warmer in huis dan het al is… maar dat heb ik er graag voor over. En daar zijn mijn familie, vrienden en collega’s erg blij mee 😉

Voor taartinspiratie was ik dit jaar mijn (vele) kookboeken aan het doorbladeren en toen kwam ik opeens een koffietaart tegen. Koffie en taart gecombineerd? Dat kan alleen maar lekker zijn. Precies een recept volgen heb ik geloof ik nog nooit gedaan, dus dit is de iets aangepaste versie.

koffietaart

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een springvorm van ongeveer 24 cm in.
  2. Rooster de hazelnoten 5 minuten in de oven. Laat ze afkoelen. Hak ze in stukjes.
  3. Mix de eieren met de suiker en espresso. Voeg de boter toe en mix goed door. Voeg daarna de bloem, bakpoeder en zout toe. Meng het geheel tot een glad beslag.
  4. Voeg 2/3 van de gehakte hazelnoten toe aan het beslag en roer goed door.
  5. Schep het beslag in de vorm en bak de taart 40 tot 45 minuten in de oven. De cake is gaar als je er met een (saté)prikker in prikt en deze er droog uitkomt. Is het nog nat, zet dan de cake 5 minuten langer in de oven. Laat de cake afkoelen op een rooster.
  6. Maak ondertussen de botercrème: klop eerst de boter luchtig. Roer de poedersuiker erdoor. Voeg de espresso toe en roer tot een gladde crème.
  7. Snijd voorzichtig de cake doormidden. Bestrijk de onderste helft met botercrème en leg vervolgens de bovenste cakehelft er op. Bestrijk de bovenkant met de resterende botercrème. Garneer de koffietaart met de overgebleven hazelnoten.

Enjoy!

1 comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.