kastanjecake

Kastanje-cake

 • 0

Hoera, Kruimels & Kaneel bestaat 6 jaar! Tijd voor een taartje wat bij dit seizoen past: kastanje-cake. Eigenlijk mag dit taartje geen cake heten, maar is het een moelleux of een fondant. Het verschil tussen die twee is me niet helemaal duidelijk. Maar dat maakt wat mij betreft ook niet uit, als het maar lekker is toch? De consistentie van dit kastanjetaartje is wel anders dan die van cake. Het is heel luchtig en zompig tegelijk, een soort spons. Je kunt het als toetje eten, maar het is ook erg lekker als gebakje bij een kop thee of koffie.

De kastanjecrème uit dit recept heb ik in een supermarkt in Frankrijk gekocht. Ik vind boodschappen doen heel leuk, en al helemaal in het buitenland: zo veel onbekende producten! Het liefst neem ik alles mee naar huis wat ik lekker of interessant vind klinken. Eenmaal thuis ga ik pas bedenken wat ik er mee ga doen. Bij kastanjecrème vond ik dat een beetje ingewikkeld. Wat doe je daar eigenlijk mee? Aangezien de Fransen daar wel raad mee weten (zij verkopen het tenslotte), is dit recept voor kastanje-cake gebaseerd op een aantal Franse recepten die ik op internet heb gevonden.

Nu is natuurlijk de vraag: kun je kastanjecrème ook in Nederland kopen? Ik heb het hier nog nooit in de supermarkt gezien… Mochten jullie wel weten waar kastanjecrème te koop is, dan hoor ik dat graag! Tot die tijd plan ik gewoon af en toe een roadtrip naar Frankrijk, daar heb ik geen enkel probleem mee 😉

Kastanje-cake

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een spring- of bakvorm van ongeveer 16 cm in. (Voor een grotere taart van 22-24 cm, doe je het recept keer twee).
 2. Smelt de boter en meng met de kastanjecrème en het eigeel. Voeg de bloem, vanille-essence en zout toe en roer door elkaar.
 3. Klop de eiwitten in een aparte kom luchtig. Het is goed stijf, als je de kom omdraait en het eiwit er niet uitvalt.
 4. Meng het eiwit voorzichtig door de rest van het beslag. Als je dit niet voorzichtig doet, dan verdwijnt de luchtigheid van het beslag.
 5. Giet het beslag in de bakvorm en zet het ongeveer 30 tot 35 minuten in de oven.

Bon appétit!

3 comments
 • Els
  REPLY

  In Nederland kun je wel kastanjepuree kopen. Ik denk dat dat vergelijkbaar is? Ik zag het laatst nog gewoon bij albertheijn. Maar het kan best zijn dat ze het alleen in de herfst hebben:)

 • Zwanet Plomp
  REPLY

  ik vermoed dat kastanjecreme veel zoeter is. Ik heb het nooit in de winkel gekocht, maar wel zelf gemaakt. Bij mij in de buurt (Groene Hart) is een prachtig, grote tamme kastanjeboom. Het is leuk om met tamme kastanjes te koken, maar het kost wel veel tijd.

Leave a Reply

Your email address will not be published.