iers sodabrood

Iers Sodabrood

  • 1

Er gaat weinig boven de geur van zelfgebakken brood. Daar word ik altijd heel blij van. Maar ik word soms minder blij van de tijd die het kost om een brood te maken. Kneden, rijzen, kneden, rijzen, vormen, bakken… en tussendoor ook nog wachten. Je bent zo een middag verder. Gelukkig is er ook dit Ierse Sodabrood; het staat binnen een uur op tafel!

Echt waar! Natuurlijk is het niet echt helemaal hetzelfde als brood dat lang gerezen heeft, maar het heeft wel de structuur van brood én een uitgesproken, lekkere smaak. Dat komt vooral doordat er karnemelk in het brood gaat. Dat zorgt voor een zoete, maar ook een beetje zurige smaak.

Klinkt apart? Ik zou  het gewoon proberen 😉 Het brood smaakt vooral lekker met iets hartigs, zoals (geiten)kaas of pindakaas. Maar dat is natuurlijk mijn eigen mening. Als je toch al hebt geprobeerd om het brood te maken, kun je ook mooi uitproberen welk beleg je het lekkerst vindt 🙂

iers sodabrood

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Meng het volkorenmeel met de havermout, het lijnzaad, de baking soda en het zout in een kom door elkaar.
  3. Maak een kuiltje in het midden en schenk daar de karnemelk in. Roer met een houten lepel tot het ongeveer samenhangend is. Vorm het dan met je handen tot een bol – of kleine bolletjes – je hoeft niet te kneden, daar wordt het brood alleen maar taai van.
  4. Leg de bol op een bakplaat en bak het brood in ongeveer 40 minuten gaar en knapperig. Kleine broodjes mogen wat korter, ongeveer 20-30 minuten.
2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.