Honingkoekjes

  • 0

Het is alweer eind augustus. Het lijkt er op dat we het echt lekkere zomerweer dit jaar gaan overslaan. Vandaag is het ook van dat druilerige weer. Een perfecte dag om koekjes te bakken dus. Honingkoekjes dit keer. Erg lekkere koekjes waar je niet vanaf kunt blijven!

De honing is van Bijenboer Bleeker en heb ik meegeholpen te slingeren. Hierbij worden de ramen met honingraat uit de bijenkasten in een slinger (een soort centrifuge) gezet. Door heel hard te draaien, slingert de honing uit de raten. De honing wordt opgevangen in het vat en kan na het slingeren van alle ramen afgetapt worden. Erg leuk om te doen!

Wat doe je vervolgens met die honing? Naast dat honing lekker is in je thee of in combinatie met geitenkaas, kun je er ook lekkere dingen mee bakken: deze honingkoekjes of deze appelmuffins bijvoorbeeld. Mocht je iets meer uitdaging willen met bakken, dan is deze honing-walnotentaart misschien wel wat voor jou 🙂

Dit recept is voor maar liefst 30 honingkoekjes.

  1. Smelt de boter (in een klein pannetje of de magnetron) en roer de suiker en honing er met een houten lepel doorheen. Voeg vervolgens het ei toe.
  2. Meng in een andere kom de bloem met het bakpoeder en zout.
  3. Giet het botermengsel bij het bloemmengsel en meng dit goed door elkaar. Kneed tot een deeg (het deeg is niet heel stevig).
  4. Leg het deeg op vershoudfolie en rol het deeg in het folie op tot een worst. Leg het deeg minstens een uur in de koelkast.
  5. Verwarm de oven voor op 200ºC.
  6. Haal het deeg uit de folie en snijd de worst in plakjes van 1 cm dik. Vorm met je handen bolletjes van de stukjes deeg. Leg ze op ruime afstand van elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat (de koekjes groeien in de oven!) en druk de bolletjes plat. Niet alle koekjes kunnen tegelijk in de oven, dus je hebt meerdere bakrondes.
  7. Bak de koekjes in de oven in ongeveer 10 minuten bruin. Laat de koekjes afkoelen op een rooster.

Enjoy!

Toch teveel honingkoekjes gemaakt? Je kunt ze ook heel goed invriezen!

Leave a Reply

Your email address will not be published.