Honing-walnotentaart

  • 6

Soms komen dingen toevallig samen. Van de zomer aten we op een terrasje een heerlijke Tsjechische honing-walnotentaart. Het recept hiervoor kwam ik enkele weken geleden tegen in het boek Gezondigen. Dan zit er maar een ding op; zelf maken!

Het blijkt dat de officiële naam van deze taart ‘Medovník’ is, maar voor het gemak noemen wij ‘m gewoon honing-walnotentaart. Want dat is waar deze taart vooral naar smaakt. Toen we de ingrediënten aan het verzamelen waren, vreesden we een beetje dat het een mierzoete taart zou worden, maar dat valt reuze mee.

Dat wil overigens niet zeggen dat er niet een heleboel suiker (en boter, en honing, en karamel) in de taart gaan. Maar dat betekent gewoon dat je extra van ieder stukje hoort te genieten!

Kleine praktische tip: de karamel voor deze cake kun je het best een dag van tevoren al maken.
Praktische tip 2: maak gelijk van meerdere blikjes karamel, dan heb je er altijd eentje op voorraad, bijvoorbeeld om deze heerlijke brownies te maken.

honing-walnotentaart

  1. Maak de karamel: zet het blikje gecondenseerde melk (gewoon dicht, niet openmaken) in een pan met water. Zorg ervoor dat het blikje helemaal onder water staat. Breng aan de kook en laat het blikje ca. 2,5 uur koken. Haal het blikje voorzichtig uit de pan en laat helemaal afkoelen.
  2. Maak het blikje open en schep 250 gram in een kom. Voeg hier de crème fraiche aan toe en mix tot een licht mengsel. Dek de kom af en plaats in de koelkast.
  3. Verwarm de oven voor op 175 graden. Maal de helft van de walnoten fijn met een keukenmachine.
  4. Smelt de boter en de honing au bain-marie. Haal de kom van het vuur en voeg de eieren en de suiker toe en mix tot een glad geheel. Zeef de bloem en het bakpoeder en mix dit op lage stand door het beslag. Roer ten slotte het zout en de gemalen walnoten erdoor.
  5. Teken 4 cirkels van ongeveer 23 cm doorsnee op bakpapier en schenk hier het beslag op. Het is niet erg als het uitloopt, de randjes gebruik je later nog. Bak iedere beslagcirkel in ongeveer 8 minuten bruin. Heb je een kleine oven, dan kun je de cirkels beter na elkaar bakken. Als je ze tegelijk in de oven stopt, verlies je teveel warmte.
  6. Snijd de cakelagen bij tot cirkels van het juiste formaat. Bewaar de kruimels.
  7. Neem de eerste cakelaag en bestrijk deze met een deel van de karamelcrème. Leg de volgende laag erop en herhaal dit tot de cakelagen op zijn. Besmeer ook de bovenkant en de zijkanten van de taart met de karamelcrème.
  8. Maal de cakerandjes met de overige walnoten en de speculaaskruiden tot grove kruimels in de keukenmachine. Bedek de bovenkant en de zijkanten van de taart ermee. Klaar!

Geniet ervan!

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.