Voordat we overgaan naar het recept, hebben we eerst een leuk nieuwtje; we zijn de ‘blog van de maand’ in het april-nummer van Gezond eten! Benieuwd wat ze over ons schrijven? Het blad ligt vanaf dinsdag in de winkel. Of, als je heel benieuwd bent kun je ook even op onze facebookpagina kijken!
Hartstikke tof natuurlijk, maar nu gaan we weer over naar de belangrijke zaken des levens, zoals de Healthy Haverkoeken hieronder. Soms vind ik het leuk om te experimenteren met gezond bakken en daarom heb ik een tijdje terug kokosolie in huis gehaald. De versie met kokossmaak. Hoewel het nogal prijzig spul is en ik helemaal niks tegen roomboter heb, wou ik het toch eens proberen.
En ik moet zeggen, het bevalt goed! Je kunt het prima als vervanger van boter gebruiken en alle baksels krijgen een subtiel kokossmaakje, wat ik best kan waarderen 🙂
Voor de koeken hieronder ging ik helemaal voor ‘zonder alles’; ze zijn dus zonder boter, suiker, gluten en ei. Maar gelukkig wel met smaak. Lekker als tussendoortje, maar ook best verantwoord als ontbijt, dat zou je nooit van een rol choco-koekjes zeggen 😉
Zoals je op de foto kunt zien, zijn het behoorlijke koeken geworden. Je kunt ze uiteraard ook wat kleiner maken, dan worden ze iets knapperiger. Pas dan wel de oventijd ietsje aan, want zwartverbrande koekjes zijn dan weer niet zo ‘healthy’ 😉
- Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Meng de kokos, het havermeel (je kunt hiervoor havermout blenderen), het lijnzaad, de havermout, de kaneel en het bakpoeder in een kom.
- Snijd de dadels in stukjes en meng ze er doorheen.
- Smelt de kokosolie (ik zet het in een ovenbestendig bakje in de voorverwarmende oven) en laat deze een beetje afkoelen. Meng dan met het vanille-extract door het havermoutmengsel.
- Kneed goed tot je een samenhangende bal krijgt. Haal steeds een stukje deeg van de bal, vorm deze tot een bolletje en druk deze een beetje plat voor je ‘m op de bakplaat legt. Herhaal tot het deeg op is.
- Bak de koeken in ongeveer 15 minuten bruin en gaar. Laat afkoelen en geniet ervan!
gonnie
Hoi. Heb het recept proberen na te maken, had geen kokosolie dus daar heb ik zonnebloemolie voor gebruikt. De rest van de ingredienten precies het zelfde. Heb echter het probleem dat het absoluut niet aan elkaar gaat hechten. Heb jij soms verse dadels gebruikt? Ik had gedroogde, geprobeerd om het deeg goed te krijgen, klein beetje water en wat dadelstroop toegevoegd maar nog erg droog. op het laatst wat gesmolten boter erbij toen ging het iets beter. de smaak is erg goed, ze staan nu in de oven maar ik ben bang dat ze toch nog uit elkaar vallen. de 1e proefkoeken heb ik maar bij mijn zelfgemaakte granola gedaan. Nog suggesties hoe het beter kan?