healthy haverkoeken

Healthy Haverkoeken

  • 0

Voordat we overgaan naar het recept, hebben we eerst een leuk nieuwtje; we zijn de ‘blog van de maand’ in het april-nummer van Gezond eten! Benieuwd wat ze over ons schrijven? Het blad ligt vanaf dinsdag in de winkel. Of, als je heel benieuwd bent kun je ook even op onze facebookpagina kijken!

Hartstikke tof natuurlijk, maar nu gaan we weer over naar de belangrijke zaken des levens, zoals de Healthy Haverkoeken hieronder. Soms vind ik het leuk om te experimenteren met gezond bakken en daarom heb ik een tijdje terug kokosolie in huis gehaald. De versie met kokossmaak. Hoewel het nogal prijzig spul is en ik helemaal niks tegen roomboter heb, wou ik het toch eens proberen.

En ik moet zeggen, het bevalt goed! Je kunt het prima als vervanger van boter gebruiken en alle baksels krijgen een subtiel kokossmaakje, wat ik best kan waarderen 🙂

Voor de koeken hieronder ging ik helemaal voor ‘zonder alles’; ze zijn dus zonder boter, suiker, gluten en ei. Maar gelukkig wel met smaak. Lekker als tussendoortje, maar ook best verantwoord als ontbijt, dat zou je nooit van een rol choco-koekjes zeggen 😉

Zoals je op de foto kunt zien, zijn het behoorlijke koeken geworden. Je kunt ze uiteraard ook wat kleiner maken, dan worden ze iets knapperiger. Pas dan wel de oventijd ietsje aan, want zwartverbrande koekjes zijn dan weer niet zo ‘healthy’ 😉

healthy haverkoeken

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Meng de kokos, het havermeel (je kunt hiervoor havermout blenderen), het lijnzaad, de havermout, de kaneel en het bakpoeder in een kom.
  3. Snijd de dadels in stukjes en meng ze er doorheen.
  4. Smelt de kokosolie (ik zet het in een ovenbestendig bakje in de voorverwarmende oven) en laat deze een beetje afkoelen. Meng dan met het vanille-extract door het havermoutmengsel.
  5. Kneed goed tot je een samenhangende bal krijgt. Haal steeds een stukje deeg van de bal, vorm deze tot een bolletje en druk deze een beetje plat voor je ‘m op de bakplaat legt. Herhaal tot het deeg op is.
  6. Bak de koeken in ongeveer 15 minuten bruin en gaar. Laat afkoelen en geniet ervan!
5 comments
  • gonnie
    REPLY

    Hoi. Heb het recept proberen na te maken, had geen kokosolie dus daar heb ik zonnebloemolie voor gebruikt. De rest van de ingredienten precies het zelfde. Heb echter het probleem dat het absoluut niet aan elkaar gaat hechten. Heb jij soms verse dadels gebruikt? Ik had gedroogde, geprobeerd om het deeg goed te krijgen, klein beetje water en wat dadelstroop toegevoegd maar nog erg droog. op het laatst wat gesmolten boter erbij toen ging het iets beter. de smaak is erg goed, ze staan nu in de oven maar ik ben bang dat ze toch nog uit elkaar vallen. de 1e proefkoeken heb ik maar bij mijn zelfgemaakte granola gedaan. Nog suggesties hoe het beter kan?

    • kruimelsenkaneel
      REPLY

      Dag Gonnie,

      hoe is de tweede portie geworden?

      ik moest even over je vraag nadenken hoor 😉 de koeken waren bij mij niet droog. De vervangingen die je noemt zouden geen probleem moeten zijn… ik kan me voorstellen dat zonnebloemolie en kokosolie niet helemaal inwisselbaar zijn, maar het zou wel moeten kunnen.

      Ook het verschil in dadels kan niet zo groot zijn, zeker niet als je er ook nog dadelstroop aan hebt toegevoegd.

      Ik hoop dat het gelukt is, anders ga ik ze binnenkort zelf ook weer maken, en dan laat ik je weten of er misschien iets raars aan het recept is 🙂

      groeten!

      • gonnie
        REPLY

        De 2e portie was wel beter, maar toch nog niet ideaal. Bij het nemen van een hap brak de koek meteen. Ga ze eerdaags nog een keer maken, want ze zijn wel al op. Ik gebruik grove hacervlokken, die zal ik de volgende keer wat fijner malen wie weet helpt dat.
        Groeten en succes met de side

  • gonnie
    REPLY

    Heb weer een paar koeken gemaakt, echter nu de havervlokken(die gebruik ik i.p.v. havermout en dat is waarschijnlijk het verschil) van te voren geweekt in wat water en een volle eetlepel dadelstroop erbij. Gaat al een heel stuk beter, volgende keer doe ik er ook nog een papje van wat roggemeel met water in waarschijnlijk plakt het dan nog beter.

    • kruimelsenkaneel
      REPLY

      Ha Gonnie, leuk dat je ons op de hoogte houdt! De havervlokken zullen inderdaad veel verschil maken, omdat havermout veel meer voor binding zorgt.

      Zo te horen worden ze uiteindelijk perfect! 😉

      groet!

Leave a Reply

Your email address will not be published.