havermoutscones

  • 3

Deze zomer waren we op vakantie in Schotland. Het land was ontzetten mooi en fantastisch, net als het eten; alles was vers en lokaal en heel erg lekker! Zeker de taartjes. Ieder koffietentje heeft ‘home bakes’: zelfgebakken taarten die ook echt heerlijk zelfgemaakt smaken. Waarschijnlijk omdat ze boordevol boter en suiker zitten, maar ach 😉

Eenmaal thuis nam ik me voor om alles ook zelf te gaan maken; we gingen een themaweek ‘Schotland’ doen op Kruimels, met de lekkerste recepten voor fish pie, ginger bread, flapjacks, misschien zelfs haddock! Maar het ging iets anders 🙂 De flapjacks waren niet zo lekker (ik probeerde ze zonder alle boter, honing en golden syrup, maar dan zijn het geen flapjacks meer…) en verder schoot het er een beetje bij in. Eigenlijk zijn deze havermoutscones het enige dat ik daadwerkelijk gebakken heb. Misschien volgt de rest van de themaweek later nog.

Zoals je ziet zijn de scones aan de platte kant. Hoe vaak ik ook scones maak, het lukt me maar niet om die fluffy, luchtige broodjes te krijgen zoals ze in Schotland zijn. Misschien ben ik te zuinig met het bakpoeder of is de oven niet heet genoeg. Ik weet het niet. Gelukkig maakt het niet zo heel veel uit, want deze scones smaken er niet minder om.

Het allerlekkerst zijn ze natuurlijk met een laagje slagroom en een klodder jam, maar naturel zijn ze ook heel lekker, en handig als tussendoortje of ontbijt. Enjoy!

havermoutscones

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Meng het meel, de bloem, de havermout, de rozijnen, de suiker, het bakpoeder, zout en de kaneel in een grote kom.
  3. Klop in een andere kom de appelmoes, het ei, de boter en de melk door elkaar.
  4. Maak een kuiltje in het droge mengsel en schenk hier het natte mengsel in. Meng alles snel tot een samenhangend deeg.
  5. Rol het uit op een met bloem bestoven werkblad en steek er met een vormpje of een glas cirkels van. Druk het overgebleven deeg opnieuw plat en herhaal tot het deeg op is.
  6. Leg de scones op een bakplaat en bestrijk ze eventueel met een beetje melk. Bak ze in 12-15 minuten mooi gaar en goudbruin.

Leave a Reply

Your email address will not be published.