griekse sesamringen

Griekse sesamringen

  • 1

We kunnen het niet meer ontkennen; de zomer is officieel voorbij. Dus nu mag het. Heimwee. Naar de vakantie. Naar de blauwe lucht, de fijne zee en natuurlijk het lekkere eten. Mijn vakantie ging naar Griekenland dit jaar, daarom een Grieks (geïnspireerd) recept; koulouri. 

Ten minste, ik denk dat deze broodringen in het Grieks ‘koulouri’ heten. Je vindt ze in Griekenland op iedere straathoek, bij oude vrouwtjes die deze broodjes van hun volle handkarren verkopen. Voor 50 cent per stuk. Waarom hebben we dat in Nederland niet? 🙂

De broodjes lijken een beetje op bagels, maar ze smaken heel anders. Ze zijn wat zoet en lekker knapperig. Later kwam ik erachter dat de ‘simit’ die je bij de Turkse bakker kunt kopen wel wat weg hebben van deze broodjes. Alleen wordt de Turkse versie bestreken met druivensiroop voor het bakken, waardoor ze wat zoeter en bruiner worden.

In dit recept heb ik voor honing gekozen om de zoete smaak te krijgen. Verder lijkt het recept erg op dat van witbrood. De sesamringen zijn erg lekker met alleen roomboter, maar als je in Griekse sferen wilt komen kun je ze ook beleggen met plakjes tomaat en feta of besmeren met auberginedip (baba ganoush). Smakelijk!

Griekse sesamringen

  1. Doe de bloem in een kom. Verkruimel de verse gist erboven en voeg de honing, de olie, het zout en het water toe. Kneed met je handen tot een bol. Laat deze 15 minuten rusten.
  2. Haal het deeg uit de kom en kneed het in 10-15 minuten tot een zacht, elastisch deeg. Vorm het deeg tot een mooie bol en leg deze terug in de kom. Dek de kom af met vershoudfolie of een plastic zakje en laat het deeg 1 tot 1,5 uur rijzen tot het volume verdubbeld is.
  3. Druk de lucht uit het deeg en verdeel het deeg in 10 gelijke delen. Rol ieder deel uit tot een sliert van ongeveer 30 centimeter. Druk de uiteinden tegen elkaar, zodat je een cirkel krijgt. Herhaal dit tot je 10 cirkels hebt. Bestrijk de cirkels met wat melk en rol ze door de sesamzaadjes. Leg de cirkels dan op een bakplaat. Dek af en laat 30 minuten rijzen.
  4. Verwarm ondertussen de oven op 200 graden. Bak de gerezen broodjes in ca. 15 minuten bruin en knapperig. Klaar!

Leave a Reply

Your email address will not be published.