glutenvrij sodabrood

Glutenvrij sodabrood

  • 0

Deze maand probeer ik wat bewuster te eten. Als leidraad neem ik het detoxboek ‘Van gifbelt tot tempel’, maar ik wijk er naar eigen inzicht wel een beetje vanaf. Waarom een detox? Niet om te ontgiften hoor, maar om er even bewust mee bezig te zijn wat ik allemaal naar binnen werk. Om erachter te komen dat een stukje chocolade na het eten niet per se nodig is, net als die koppen koffie iedere dag.

De regels van de detox zijn simpel: geen tarwe/gluten, geen koezuivel (wel van geit of schaap), geen toegevoegde suikers, geen vlees, geen cafeïne, geen alcohol en geen bewerkte voeding in het algemeen. Eigenlijk valt het me reuze mee om op deze manier te eten, maar een ding blijft lastig: het brood. Als ik tijd genoeg heb, vind ik het geen enkel probleem om een soep, salade of kikkererwtenwraps te maken voor de lunch, maar soms heb ik haast. En dan is een boterham met kaas gewoon reuze handig.

Daarom ging ik aan het experimenteren met een soort van brood; het werd dit glutenvrij sodabrood. En dat smaakt goed! In plaats van tarwe gebruikte ik een combinatie van havermeel en teffmeel en verder volgde ik het recept voor een ‘gewoon’ sodabrood. Omdat ik geen geitenkarnemelk kon vinden, heb ik geitenmelk gemengd met citroensap, dat is in bakrecepten ongeveer hetzelfde 🙂

Het brood wordt lekker krokant van buiten en behoorlijk ‘brodig’ van binnen; echt een aanrader als je geen gluten kunt of wilt eten!

ps: ik maak havermeel door havermout in de blender fijn te malen; dat is een stuk goedkoper 🙂

glutenvrij sodabrood

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakblik met bakpapier.
  2. Meng in een kom alle droge ingrediënten door elkaar. Meng in een maatbeker de geitenmelk met het citroensap en roer dit door het droge mengsel.
  3. Schep het beslag in de bakvorm en bak het brood in ca. 35 minuten mooi gaar en bruin.

Simpel toch? 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.